Schalke ontslaat Stevens na reeks slechte resultaten

De thuisnederlaag tegen SC Freiburg bezegelde het lot van de coach.

AMSTERDAM. Huub Stevens is gisteren ontslagen als trainer van Schalke 04. De Nederlander wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van de laatste tijd. Schalke verloor zaterdag in eigen stadion met 3-1 van SC Freiburg en zakte naar de zevende plaats in de Bundesliga. Jens Keller, tot voor kort jeugdtrainer bij de Königsblauen, vervangt de Nederlandse coach per direct.

Stevens, die nog een contract tot het einde van het seizoen had, was bezig aan zijn tweede periode in Gelsenkirchen. Tussen 1996 en 2002 was hij ook coach van Schalke 04, waarmee hij de UEFA Cup (1997) en twee keer de Duitse beker won. In 2001 greep de club op de laatste speeldag net naast de Duitse titel.

De 59-jarige Stevens schoot zijn oude liefde vorig jaar september te hulp. Hij was de opvolger van Ralf Ragnick, die was opgestapt vanwege een burn-out. Aanvankelijk leek Stevens ook van zijn tweede dienstverband een succes te maken. Hij leidde Schalke 04 vorig seizoen naar de derde plaats en ging ook deze voetbaljaargang goed van start. De laatste weken kwam de klad er echter in. Het gat met koploper Bayern München is inmiddels zeventien punten. In de Champions League ging het beter. In de eerste ronde, met onder meer Arsenal als opponent, werd Schalke groepswinnaar.

Het ontslag kwam voor Stevens niet als een verrassing. „Als je geen resultaat behaalt kan dit gebeuren”, zei hij tegen VI. „Wel vind ik het jammer. Ik had het gevoel dat ik nog wel iets uit deze groep kon halen. Dat we nu uit elkaar gaan is heel vervelend. Maar dit hoort óók bij mijn vak.” NRC