Republikein Boehner wil hogere belastingen

Onder een nieuw Republikeins voorstel in de voortslepende begrotingsonderhandelingen zouden Amerikanen die meer dan een miljoen dollar per jaar verdienen meer belasting betalen. Dat meldden verschillende persbureaus gisteren op basis van anonieme bronnen die betrokken zijn bij de besprekingen.

Het plan van John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, is een belangrijke stap in de gesprekken want het is een concessie. Tot nu toe was belastingverhoging onbespreekbaar voor de Republikeinen.

De twee Amerikaanse politieke partijen hebben nog twee weken om een akkoord te bereiken over verregaande maar gefaseerde bezuinigingen en lastenverzwaringen. Als Republikeinen en Democraten niet voor het einde van het jaar een deal hebben, treden automatisch rigoureuze bezuinigingen in werking. Volgens het onpartijdige Congressional Budget Office zullen de Verenigde Staten daardoor in een recessie belanden. De automatische maatregelen die in werking treden, hebben een omvang van 607 miljard dollar.

In ruil voor de concessie dat belastingen voor rijken omhoog gaan, wil Boehner dat Obama het mes zet in Medicare, zorg voor ouderen en gehandicapten. Amerikanen kunnen in het Republikeinse voorstel pas in aanmerking komen voor Medicare als ze 67 jaar zijn en niet 65, zoals nu. Ook moet de vergoeding inkomensafhankelijk gemaakt worden.

In het nieuwste plan van Boehner zullen de inkomsten voor de staat als gevolg van bezuinigingen en lastenverzwaring in totaal met 1.000 miljard dollar stijgen. Dat is nog steeds minder dan de 1.400 miljard die president Obama wil ophalen. De Republikeinen zijn de Democraten nu deels tegemoet gekomen. De vraag is of de Democraten eveneens een middenweg zoeken.

De Republikeinen willen dat Amerikanen die minder dan een miljoen dollar verdienen minder belastingen betalen. De Democraten vinden dat de grens lager moet liggen. Mensen die meer dan 250.000 dollar verdienen moeten hogere belastingen afdragen, mensen onder die inkomensgrens mogen minder afstaan.

Geen Amerikaanse politicus die na vijf jaar economische ellende de schuld wil krijgen een nieuwe recessie te hebben veroorzaakt. Tegelijkertijd stuiten de partijen bij hun onderhandelingen op ideologische bezwaren. Hogere belastingen zijn voor de Republikeinen een buitengewoon gevoelig onderwerp, snijden in de zorguitgaven is pijnlijk voor de Democraten. (Reuters, Bloomberg)