Regisseurs bezetten gebouw Mediafonds

Aan de gevel van het pand van het Mediafonds in Amsterdam hangen lange, zwarte banieren met: „Handen af van het Mediafonds.” Zo’n vijftig drama- en documentairemakers hebben vanochtend het pand aan de Herengracht bezet, uit protest tegen de opheffing van het fonds.

Om te bezuinigen wil staatssecretaris Dekker (Media, VDD) het fonds opheffen. Het fonds steunt met 14 miljoen per jaar documentaires, tv-series en tv-films. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil de financiering overnemen, de makers vrezen dat de kwaliteit dan niet langer gewaarborgd is.

Ditteke Mensink (Tony, Farewell) van het Dutch Directors Guild, dat de bezetting organiseert, wil met de actie het belang van het fonds onderstrepen: „Politici beseffen niet dat er veel verandert als ze de tv aanzetten en het fonds er niet meer is.”

Het fonds doet niet mee aan de actie, maar „deed wel de deur open.” Volgens directeur Hans Maarten van den Brink hebben de regisseurs een intens wantrouwen jegens de politiek en de NPO. „Het eerste wat de NPO zal doen, is bezuinigen.”

Een woordvoerder van de NPO ontkent dit: „Wij staan expliciet garant voor die 14 miljoen euro.”

Dinsdag beslist de Tweede Kamer over het Mediafonds.

    • Steffi Weber