Radioman in luchtballon

Toen de VARA hem te swingend werd, stapte Hans Zoet over naar de AVRO. Bekend werd hij met Für Elise op Radio 4.

Hans Zoet, die radio- en tv-programma’s als Für Elise presenteerde en daarnaast bekendheid verwierf als ballonvaarder, is op 13 december onverwacht in zijn slaap overleden in zijn woonplaats Nederhorst den Berg. Hij was 73 jaar. Zijn overlijden werd zaterdag gemeld door de Gooi- en Eemlander.

Hans Zoet begon zijn loopbaan in 1963 bij de VARA, waar hij onder meer actualiteitenprogramma Dingen van de dag presenteerde. Hij vormde daarnaast vele jaren een presentatieduo met Henk van Stipriaan. Samen maakten ze Spitsuur Amsterdam en Centraal.

In 1988 vertrok Zoet teleurgesteld bij de VARA. Volgens hem ging de VARA teveel de ‘Veronica-toer’ op. De omroep werd te hip en te swingend, zei hij destijds.

Zoet stapte over naar de AVRO en presenteerde daar De tijd van je leven. Voor de NOS-radio presenteerde hij het populaire wekelijkse klassieke programma Für Elise, vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. Ook presenteerde hij het NOS-programma Met het oog op morgen en Gevolmachtigd, een discussieprogramma dat de integratie van Surinamers en Antillianen wilde bevorderen.

Hans Zoet geldt ook als de nestor van de Nederlandse ballonvaart. Vanaf begin jaren zeventig werd hij een fervent ballonvaarder. Zoet – niet wars van stunts – was de eerste die met zijn ballon opsteeg vanaf het Rode Plein in Moskou. Hij kreeg daarvoor toestemming van de Russische autoriteiten. Ook voer hij vaak op kilometers hoogte over de Zwitserse Alpen. In september voer hij vanaf Zwolle in een luchtballon in de vorm van het hoofd van Vincent van Gogh.