PvdA-veteraan keert terug naar Den Haag

Sharon Dijksma verliet de Kamer in september, maar keert terug als staatssecretaris van Economische Zaken.

Nog geen drie maanden geleden vertrok Sharon Dijksma als Kamerlid voor de Partij van de Arbeid en nu is ze alweer terug in Den Haag, als staatssecretaris van Economische Zaken. Die post was vacant sinds haar partijgenoot Co Verdaas moest vertrekken vanwege gesjoemel met declaraties in de periode dat hij gedeputeerde in Gelderland was. Dijksma krijgt landbouw- en natuurbeleid onder haar hoede en zal morgen worden beëdigd.

Dijksma is 41 jaar, maar al een PvdA-veteraan. Geroemd om haar vrolijkheid, loyaliteit, bevlogenheid en strategisch inzicht. Verguisd omdat ze een dogmatische partijtijger zou zijn die niets liever doet dan vergaderen en commissies voorzitten.

Sharon Alida Maria Dijksma werd geboren in Groningen en verloor op jonge leeftijd haar vader, die directeur was van een schoonmaakbedrijf. De problemen waar het gezin daarna in verzeild raakte, dreven haar naar de politiek. Ze meldde zich aan bij de jongerenclub van de PvdA, de Jonge Socialisten, en was binnen enkele jaren voorzitter.

Studeren ging Dijksma minder goed af. Na twee jaar rechten en een jaar bestuurskunde hield ze het voor gezien en kwam in 1994, op 23-jarige leeftijd in de Tweede Kamer. Ze werd binnengehaald als mediaster en vernieuwer. Maar al snel kreeg ze haar eerste lesje fractiediscipline. Dijksma liet zich kritisch uit over de plannen van Paars II om de studiefinanciering in te perken. „Te gek voor woorden”, riep ze voor de camera van de NOS. Tineke Netelenbos haalde haar weg bij de toegesnelde journalisten en beet hun de legendarische woorden toe: „Durven jullie wel tegen zo’n kind!” Dijksma mocht geen woord meer zeggen over de studiefinanciering. En ze stemde in de Kamer in met de bezuiniging.

Jaren daarna kreeg zij in de fractie juist de taak om de partijdiscipline te handhaven. Bleef je als Kamerlid niet in het gareel van Melkert, dan kreeg je Dijksma „op je dak”, zei een PvdA’er in deze krant. Naast Melkert diende ze ook Jacques Wallage, Wouter Bos en Job Cohen trouw.

Daarvoor werd ze in 2007 beloond: in Balkenende IV werd ze staatssecretaris van Onderwijs. Na de val van dat kabinet keerde ze terug naar het parlement. Maar na achttien jaar in Den Haag hield ze het voor gezien. Ze wilde, vertelde ze in een afscheidsinterview met deze krant, meer tijd hebben voor haar gezin. Ze woont met haar man en jonge zoon en dochter in Enschede.

Dijksma had wel eens eerder geprobeerd om uit Den Haag weg te komen, maar dat was niet gelukt. Ze verloor in 2001 van Ruud Koole de strijd om het voorzitterschap van de PvdA en dit jaar wilde Nijmegen haar niet als burgemeester.

Met Co Verdaas als staatssecretaris haalde de PvdA een relatief onbekend politiek talent naar Den Haag. Zijn vervanger is iemand die al langer op het Binnenhof meedraait dan Rutte en Samsom.