Pippa Middleton

‘Het is natuurlijk best opzienbarend om voor je dertigste wereldwijd erkenning te krijgen op basis van je zus, je zwager en je achterwerk’, luidt de openingszin van Pippa Middltetons boek Celebrate. Feestelijke ideeën voor elk seizoen (Unieboek, € 29,99). Het is de enige geestige zin in haar boek, en het is nog waar ook. Wie ‘Pippa Middleton’ googelt, krijgt als eerste aanvullende zoekwoord namelijk ‘bum’ aangeboden. Maar een zuster, een zwager en een mooie kont vormen nog steeds geen garantie op een bestseller.

Pippa kreeg een voorschot van ruim een half miljoen euro om een boek vol foto’s te maken over hoe je een feestje kan bouwen, maar niemand wil op haar partijtje komen. In de eerste week na verschijning verkocht ze iets meer dan 2.000 exemplaren en in de tweede week liep de verkoop weliswaar op tot 2.700 exemplaren, maar dat was vooral omdat het boek door Amazon niet meer voor de van te voren vastgestelde £25,- maar voor £12,- werd aangeboden.

Als Pippa Middltetons boek iets is, dan is het waarschijnlijk het snelst ‘verramsjte’ boek ooit is. Zowel Pippa als haar ouders – die het boek op hun website Party Pieces voor £19,99 aanbieden – wordt verweten misbruik te maken van hun koninklijke connecties. Initiatieven om het boek nog wat op te pimpen door in de Verenigde Staten een show te beginnen over – serieus – Brits eten lopen op niets uit. Pippa is verdrietig omdat niemand haar boek leuk vindt. Ze geeft geen interviews en werkt nergens meer aan mee. Ze schreef nog wel een brief aan de Britse kranten met de mededeling dat haar boek – anders dan de Britse critici hadden beweerd – niet oersaai is, maar juist een feel good is voor alle lagen van de bevolking. Natuurlijk had ze extravagant kunnen uitpakken – ‘ik ben ervaringsdeskundige in feestjes’, schreef ze – maar dit boek is juist voor iedereen ‘die op vrij eenvoudige wijze iets wil vieren’. Nivelleren is een feest, zal ze gedacht hebben, maar zo werkt het dus niet.

De vraag is natuurlijk of haar boek inderdaad oersaai is. Dat antwoord is eenvoudig: ja, Celebrate is het zoveelste boek voor kookgrage dertigers, die kennelijk ook nog eens graag herfstbladeren met waskrijtjes op een vel papier bekrassen, geblinddoekt appels in een waterkom happen, pompons van zijdevloeipapier maken of lachende sinaasappelschijfjes in een kom met wijn gooien.

Er zit dus niet echt een idee achter: is het boek voor rijke ouders met jonge kinderen of voor blije, infantiele dertigers die niets anders te doen hebben dan rabarbercocktails te brouwen en een tafel met 28 brandende geurkaarsen te dekken met acht elegant op elkaar gestapelde borden vol kleine hapjes (‘reken op 12 borrelhapjes per persoon, op 8 als er nog een maaltijd aan vastzit’).

De grootste misser is echter niet zozeer het hinken op twaalf gedachten, maar de foto’s met Pippa in dit boek. Ze lacht met haar vrienden, knuffelt kinderen, bukt om kaarsjes aan te steken. Maar nergens zie je Pippa’s mooie kont.

    • Toef Jaeger