Piano uit Casablanca brengt 6 ton op

This undated photo provided by Sotheby's shows the piano used in the movie “Casablanca.” An unidentified buyer plunked down $602,500 for the piano that played "As Times Goes By" in the classic 1942 film "Casablanca." The 58-key upright sold at Sotheby's New York on Friday. (AP Photo/Sotheby's)

De piano uit de filmklassieker Casablanca heeft een nieuwe eigenaar die er zelf de romantische kraker As time goes by op kan spelen. De piano is afgelopen vrijdag geveild voor 602.500 dollar (457.700 euro) door veilinghuis Sotheby’s in New York. De opbrengst is lager dan de 800.000 tot 1,2 miljoen dollar die werd verwacht, nadat filmmemorablia de laatste tijd voor recordopbrengsten hadden gezorgd.

De piano is vooral bekend door het moment dat hoofdrolspeelster Ingrid Bergman opduikt in de bar van haar voormalige geliefde Rick, gespeeld door Humphrey Bogart, en leunend tegen de piano tegen de barpianist zegt: „Play it Sam. Play As time goes by.” Die zin is daarna overigens verkeerd de overlevering in gegaan als „Play it again, Sam”, wat niet in de film wordt gezegd.

Bogart weet als Sam het lied inzet dat zijn geliefde hem teruggevonden heeft in Marokko, nadat ze elkaar waren kwijtgeraakt bij hun vlucht voor de Duitsers uit Parijs. De piano werd in de film uit 1942 bespeeld door de Amerikaanse acteur en zanger Dooley Wilson. As time goes by is het leitmotiv van de film.

Casablanca, dat zich gedurende de Tweede Wereldoorlog afspeelt in Marokko, won destijds drie Oscars voor beste film, beste scenario en beste regisseur. De film was destijds patriottisch getint, maar werd daarna een van de grootste romantische klassiekers.

Sotheby’s veilde de piano eerder in 1988, toen hij voor 154.000 dollar werd gekocht door een Japanse verzamelaar. Het was destijds het hoogste bedrag dat ooit was betaald voor een filmrekwisiet. De nieuwe eigenaar van de piano is niet bekendgemaakt.