Oppositie: opheldering over rol Weekers in affaire-Van Rey

Staatssecretaris Frans Weekers koos begin dit jaar voor de vestiging van een belastingkantoor in Roermond, waarmee hij afweek van adviezen van onder meer de regionale ondernemingsraad van de Limburgse belastingdienst.
Staatssecretaris Frans Weekers koos begin dit jaar voor de vestiging van een belastingkantoor in Roermond, waarmee hij afweek van adviezen van onder meer de regionale ondernemingsraad van de Limburgse belastingdienst. Foto ANP / Phil Nijhuis

De oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering over de gang van zaken rond de vestiging van een belastingkantoor in Limburg. Volgens het concept-masterplan Limburg wordt de Belastingdienst in Noord- en Midden-Limburg geconcentreerd in Venlo. Dat zou betekenen dat het kantoor in Roermond dicht gaat. Dit melden bronnen in Den Haag aan NRC Handelsblad.

Met de keuze voor Venlo wijkt Binnenlandse Zaken af van de wens van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD). Die koos begin dit jaar voor Roermond, waarmee hij op zijn beurt afweek van adviezen van onder meer de regionale ondernemingsraad van de Limburgse belastingdienst.

CDA, D66 en SP in de Tweede Kamer willen opheldering over de afwijkende keuze van Weekers. Het CDA vroeg eerder al een spoeddebat aan. D66 wil dat Weekers de adviezen openbaar maakt.

De SP wil uitleg over de relatie van Weekers met ex-wethouder Jos van Rey (VVD) uit Roermond. Weekers liet in september een deel van zijn campagne door de wethouder betalen. Dat was een half jaar na zijn keuze voor Roermond. De SP wil weten of er een relatie is tussen de donatie en de keuze voor Roermond.

SP-Kamerlid Van Raak:

“Laat Weekers eerst maar eens uitleg geven over zijn relatie met Van Rey en over de concentratie van belastingkantoren, dan kunnen we er daarna over debatteren.”

Begin september meldde NRC Handelsblad dat de van corruptie verdachte Van Rey een billboard langs de A73 in Roermond had geregeld met daarop een verkiezingsposter van de staatssecretaris. Een woordvoerder van Weekers zegt dat de staatssecretaris niet met Van Rey gesproken heeft, voorafgaand aan zijn advies om het kantoor in Venlo te sluiten ten faveure van Roermond. “Wel sprak hij met anderen uit Roermond.”

De Venlose wethouder Stefan Satijn (Economische zaken, VVD) vindt dat Weekers beter geen van steun van Van Rey had kunnen aannemen:

“Door financiële hulp van Van Rey te accepteren, loopt Weekers het risico dat er achteraf discussie ontstaat over een schijn van belangenverstrengeling. Ik twijfel niet aan zijn integriteit, maar vind het wel ongelukkig.”