Obama roept op tot actie, maar pakt wapenbezit niet expliciet aan

Barack Obama tijdens zijn toespraak bij de memorial service van de slachtoffers van de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in Newtown. Foto AFP / Mandel Ngan

“We kunnen dit niet langer tolereren. Dit soort tragedies moet stoppen. En daarvoor moeten we veranderen.” Barack Obama sprak vannacht Nederlandse tijd in Newtown bij een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de schietpartij van vrijdag.

Obama sprak zich zelden zo stellig uit tegen de wapenwetten in de Verenigde Staten, maar liet tegelijkertijd een kans liggen om expliciet op te roepen tot hervormingen op dat gebied, of beperking van de rechten van wapeneigenaren. Onze correspondent in Amerika:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama trekt een harde grens: tot hier en niet verder. Er komt actie. Maar wat?

Obama zei direct aan de slag te gaan:

“In de komende weken zal ik alles doen wat binnen mijn macht ligt om mijn medeburgers, van justitie tot psychische zorg, van ouders tot leerkrachten, aan te zetten tot het voorkomen van meer tragedies als deze. Want welke andere keuze hebben we nog? We kunnen gebeurtenissen als deze niet voor vanzelfsprekend gaan aannemen.”

Zoals bij eerdere toespraken bij soortgelijke gelegenheden, bleef Obama abstract over hoe zijn aanpak er precies uit gaat zien, weet Reuters. Opvallend was dat hij in zijn toespraak niet de wapenliefhebbers en de machtige lobbyisten rondom wapenbezit aanpakte.

Hij maakte wel een uitstapje richting de tegenstanders van de wapenwetten in de VS. Impliciet zei Obama dat de grondrechten hierop niet in de weg staan dat er actie moet worden ondernomen. “Zijn we bereid te zeggen dat dit soort geweld tegen onze kinderen, jaar na jaar na jaar, op een of andere manier de prijs van onze vrijheid is?

“We zullen te horen krijgen dat de oorzaken van dit soort geweld complex zijn, en dat is zo. Geen enkele wet kan het kwaad elimineren of elke zinloze daad van geweld in onze samenleving voorkomen. Maar dat mag tegelijkertijd geen excuus zijn om niets te doen. Ongetwijfeld kunnen we het beter doen dan nu.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama belooft actie, maar het Witte Huis broedt nog op verschillende plannen. The WSJ weet meer: http://t.co/7wIS0gvw
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama’s biograaf RT @davidmaraniss People will long remember what Barack Obama said in Newtown…his Gettysburg address…

De volledige speech van Barack Obama vannacht in Newtown:

http://youtu.be/M1gSsm5xlKQ

    • Jules Seegers