Nazorg na schietincident Alphen te snel afgebouwd

Nabestaanden bij de gedenkplek die kort na de schietpartij in april 2011 ontstond. Foto AP / Evert Elzinga

Van de 28 betrokkenen en nabestaanden bij het schietdrama in Alphen aan den Rijn die de onderzoekers hebben gesproken, zijn er 10 uitgesproken negatief over de nazorg. Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport (pdf) van een onafhankelijke commissie.

Klachten variëren van het gevoel ‘niet respectvol behandeld’ te worden, tot aan een gevoel ‘niet serieus genomen’ te worden, schrijft Novum. De nazorg bij slachtoffers en betrokkenen van de schietpartij in Alphen aan den Rijn kwam wel snel op gang, maar de organisatie van de nazorg werd te snel afgebouwd.

Betrokkenen werden geadviseerd geen hulp aan te vragen

Ook werd er door de gemeente niet goed gecommuniceerd over mogelijkheden om bepaalde kosten te laten vergoeden, omdat ze bang waren dat dit werd gezien als een erkenning van aansprakelijkheid. Betrokkenen waren volgens het rapport bovendien terughoudend in het aannemen van compensatie, uit angst een eventuele claim kwijt te raken.

“Schokkend en uitermate kwalijk” noemt de commissie het dat bepaalde betrokkenen naar eigen zeggen door letselschadespecialisten geadviseerd zijn geen hulp aan te vragen. “De kans op blijvende of langdurige schade van mensen in een kwetsbare positie wordt daarmee immers vergroot.”

Er was niet veel animo om aan het onderzoek mee te werken. De commissie heeft geprobeerd met alle betrokkenen in contact te komen, maar het merendeel reageerde niet of zei geen behoefte te hebben aan zo’n gesprek. De conclusies van de commissie zijn dus gebaseerd op de mening van slechts een klein aantal mensen. Toch stelt de commissie dat de meeste nazorg niet tot acute klachten heeft geleid.

Gemeenten moeten rekening houden met nasleep

Gemeenten moeten rekening houden met een jarenlange nasleep, waarbij betrokkenen behoefte blijven hebben aan nazorg, is een van de aanbevelingen die de commissie doet. Burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn zei eerder al dat de gemeente de behoefte aan nazorg onderschatte.

“Ik had niet verwacht dat het zo lang zou duren. Daar hadden we niet direct rekening mee gehouden.”

Bij de schietpartij in april vorig jaar schoot de 24-jarige Tristan van der V. zes mensen dood voordat hij een einde aan zijn eigen leven maakte.

    • Mirjam Remie