Mijn doodt tien meisjes

Door een ontploffende landmijn zijn vanmorgen tien jonge meisjes uit een dorp in het oosten van Afghanistan om het leven gekomen. Twee andere meisjes raakten ernstig gewond en moesten naar het ziekenhuis. De meisjes, in leeftijd uiteenlopend van negen tot dertien jaar, waren volgens een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Nangarhar brandhout aan het sprokkelen toen een van de meisjes de landmijn met een bijl raakte.

Deskundigen troffen kort daarna in de omgeving van de explosie nog een tweede, niet geëxplodeerde oude landmijn aan.

Afghanistan is nog altijd een van de landen met de meeste landmijnen ter wereld, ook al is er de afgelopen jaren hard gewerkt om duizenden mijnen te ruimen. De meeste landmijnen dateren nog uit de jaren ’90, toen mujahedeen-facties in een bittere strijd met elkaar waren gewikkeld. Dikwijls beseffen mensen in plattelandsgebieden pas dat er landmijnen op een bepaalde plek liggen wanneer een landmijn explodeert.

Ook in een buitenwijk van de hoofdstad Kabul deed zich vanmorgen een ontploffing voor, waarbij één persoon om het leven kwam. Het ging om een plaats waar een onderaannemer die veel zaken doet met het Afghaanse leger was gevestigd. Bij de explosie vielen ook vijftien gewonden. Een naburige NAVO-basis, Camp Phoenix, bleef net buiten schot. (AP, AFP, BBC)