Mannen neergezet als vrouwen

Vaste lezers van stripboeken zoals Batman of Spiderman valt het misschien niet meer op; de perfecte lichamen van hun helden. De mannen hebben biceps en een wasbordje waar bodybuilders jaloers op zouden zijn. En de vrouwen? De Supergirls, de Batwomen en de X-vrouwen zijn allemaal wulpse en rondborstige supermodellen.

Die uitvergroting van seksualiteit lijkt redelijk gelijk op te gaan voor de beide seksen. Of toch niet? Het zogeheten The Hawkeye Initiative verzamelt sinds 2 december online nieuwe uitvoeringen van bestaande tekeningen uit stripboeken of cartoons waar de geslachten zijn verwisseld. Hiermee wil de oprichter van het blog, webcomic-tekenaar Noelle Stevenson, aantonen dat vrouwen veel vaker en in veel extremere mate worden afgebeeld als seksueel lustobject.

De mannelijke held Hawkeye neemt op het naar hem vernoemde initiatief de rollen van de vrouwen over. Pas dan wordt duidelijk in welke vreemde bochten en lichaamshoudingen striptekenaars de vrouwelijke personages wringen met hun wespentailles, naar achteren gedrukte billen en getuite lippen.

Deze zogeheten Hawkeye Test, de wellustig afgebeelde vrouwen vervangen door de held, is onder andere terug te voeren op een getekende poster van superheldenfilm The Avengers die vorig jaar verscheen op de site Deviant Art. De tekening van kunstenaar Kevin Bolk liet daarop alle mannelijke helden (onder anderen de Hulk, Iron Man én Hawkeye) poseren als Scarlett Johansson, de enige vrouw op de poster: met de billen gretig naar het publiek gedraaid. Het resultaat werd door duizenden mensen gedeeld op social media. Vooral de Hulk met verleidelijk getuite lippen, die zijn strakke billen met twee handen omklemd naar de kijker toekeert, liet zien hoezeer er doorgaans seksueel geobjectificeerd wordt op posters en in comics.

Naast The Hawkeye Initiative analyseert ook het zogeheten Escher Girls al ruim een jaar seksuele objectificatie in comics. De naam van dit tweede blog is niet onterecht gekozen. Dat blijkt wel uit de vele tekeningen op de site, die laten zien dat veel van de getekende vrouwen in stripboeken onmogelijke lichaamshoudingen hebben die verdacht veel lijken op de kunst van M.C. Escher. Met alle aandacht voor The Hawkeye Initiative krijgt ook deze site veel aandacht en wordt er breed gediscussieerd over seksuele objectificatie in stripboeken.

Waarom wordt de held Hawkeye gebruikt? Dat komt door zijn kostuum in The Avengers; nauwsluitend en met blote armen. Volgens sommige fans zag hij er vrouwelijker uit dan Scarlett Johansson, nota bene de enige vrouwelijke hoofdrolspeler. Dat hij dan ook nog eens door haar gered moest worden in de film is dan ook de reden dat hij nu figureert in The Hawkeye Initiative; hij doet niet aan seksuele rolpatronen.

    • Hans Klis