'Luchtaanval Syrië: 25 doden'

Zeker 25 mensen zijn gedood bij een bombardement op een Palestijns vluchtelingenkamp Yarmouk nabij Syrische hoofdstad Damascus. Dat zegt het Observatiorium voor de Mensenrechten in Londen.

Gevechtsvliegtuigen bombardeerden gisteren een moskee in Yarmouk. Volgens de Syrische regering hielden rebellen zich daar schuil. Syrië is de thuisbasis van meer dan 500.000 Palestijnse vluchtelingen, de meesten wonen in Yarmouk.

De Syrische vicepresident Farouk al-Sharaa zei gisteren in een interview met de Libanese krant al-Akhbar dat zowel de rebellen als het regime de burgeroorlog niet kunnen winnen. Het is voor het eerst dat een hoge regeringsfunctionaris dit zegt, al behoort Sharaa niet tot de naaste adviseurs van president Assad.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zei gisteren tegen de Franse radio dat hij denkt dat het einde van het bewind van president Assad aanstaande is. De nieuwe oppositiecoalitie moet volgens hem gesteund worden zodat extremisten niet de overhand krijgen in de rebellenbeweging.

Meer dan 40.000 Syriërs zijn inmiddels omgekomen in de burgeroorlog in Syrië, tussen de regering van de Syrische president Bashar al-Assad en rebellen, die de val van de president proberen te bewerkstelligen. De rebellen hebben zaterdag een infanteriebasis in Aleppo, in het noorden van Syrië, veroverd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak gisteren zijn bezorgdheid uit over het toenemende geweld in Syrië, waaronder berichten over een massamoord op alawieten, de sekte van president Assad. Volgens de Syrische oppositie zijn er afgelopen dinsdag in het dorpje Aqrab in Midden-Syrië mogelijk tweehonderd alawieten vermoord.

Egypte heeft de afgelopen maanden meer dan vierduizend Egyptenaren geëvacueerd uit Syrië, aldus de autoriteiten in Kairo. De Egyptische luchtvaartmaatschappij heeft afgelopen maand alle vluchten van en naar Syrië geannuleerd. (AP, Reuters)