Libië sluit zuidgrenzen

Het Libische parlement heeft gisteren ingestemd met het sluiten van de grenzen met Soedan, Niger, Algerije en Tsjaad. Ook werden zeven zuidelijke regio’s uitgeroepen tot verboden militaire gebieden. De maatregel moet de smokkel van immigranten, drugs en wapens aan banden leggen.

Het is onduidelijk hoe de Libische regering de maatregel wil handhaven. Het zuiden van Libië is een wetteloos gebied sinds de Libische leider Gaddafi vorig jaar werd afgezet. Een parlementslid zei dat de situatie recent is verslechterd vanwege de dreigende buitenlandse interventie in Noord-Mali. Islamitische extremisten die zich daar schuil houden, trekken naar Zuid-Libië. Er is een „toename van geweld en drugssmokkel, en de aanwezigheid van gewapende groepen die doen en laten wat ze willen zonder te worden bestraft”, zei parlementslid Suad Ganur.

Het besluit heeft effect op steden als Kufra en Sabha, waar dit jaar meer dan honderd doden vielen bij zware gevechten tussen de Afrikaanse Tabu-stam en de Arabische Zwia-stam. De Tabu zijn de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Libië en werden onder Gaddafi zwaar onderdrukt.

Vanochtend werden twee politiebureaus aangevallen in de stad Benghazi. Een dag eerder gebeurde hetzelfde. Daarbij werden vier politieagenten doodgeschoten. Volgens een woordvoerder van de politie hield de aanval van zondag verband met de detentie van een man die betrokken zou zijn geweest bij moord op een hoge functionaris. De aanvallers zouden hem hebben willen bevrijden.

In Benghazi, waar de opstand tegen Gaddafi begon, is de veiligheidssituatie in het afgelopen jaar verslechterd. (AP, Reuters, AFP)