Lekker doorbouwen

Zeg nou zelf, waarom zou deze Israëlische regering ophouden met bouwen in joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied? Premier Benjamin Netanyahu en zijn coalitie hebben slechts met de grootste moeite de theorie van een Palestijnse staat naast Israël onderschreven en alleen al uit de doorgaande bouw blijkt dat ze eigenlijk de in 1967 bezette gebieden willen houden. Je bouwt toch niet voor de sloop? Het is in feite „betwist gebied”, liet Jeruzalem deze maand ook nog weten, waarop „het joodse volk van nature recht heeft”. De Israëlische bevolking heeft daar in meerderheid geen moeite mee, zo blijkt uit peilingen die volgende maand een gemakkelijke verkiezingsoverwinning voor de huidige coalitie voorspellen.

Een groot deel van de buitenwereld ziet dat anders. De Verenigde Staten bijvoorbeeld, en de Europese Unie. Elke keer als vanuit Israël weer nieuwbouwprojecten in bezet gebied worden aangekondigd, protesteren ze. Een gevaar voor het vredesproces noemen ze dat.

Welk vredesproces? Er is al jaren geen vredesproces meer.

Maar dat doet er in dit verband even niet toe. Het gaat erom dat de landen van de Europese Unie op één, Tsjechië, na, zó geïrriteerd waren over dat bouwen dat ze vorige maand ondanks een dringend Israëlisch verzoek daartoe weigerden in de Verenigde Naties tegen erkenning van een Palestijnse staat te stemmen.

Dat deed pijn. Wat was dus de Israëlische reactie? De regering-Netanyahu kondigde de bouw aan van duizenden nieuwe woningen in bezet gebied, waaronder het project E1, dat nog eens extra gevoelig ligt in de VS en de EU. Als dat gebied wordt bebouwd, wordt namelijk de beoogde Palestijnse hoofdstad, Oost-Jeruzalem, compleet afgesneden van de rest van het beoogde Palestijnse grondgebied.

De Verenigde Staten zijn Israëls beste bondgenoot. Maar besloten de Europese landen (op Tsjechië na) na hun dappere positie ten aanzien van de Palestijnse staat nu tot sancties? Haalden ze hun ambassadeur voor overleg terug? Niets van dat alles.

Nederland betreurde het besluit „ten zeerste” en riep Israël op om het perspectief op vrede te behouden. In een verklaring liet de Europese Unie vorige week weten dat ze „diep verbijsterd was door en sterk gekant tegen de Israëlische plannen om nederzettingen uit te breiden”. Nú, aldus de EU „is het de tijd om doortastende en concrete stappen te zetten naar vrede”.

Daar was de Israëlische regering van onder de indruk. Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman (inmiddels om een andere zaak afgetreden) beschuldigde de Europeanen ervan even bereid te zijn Israël aan zijn lot over te laten als ze voor de Tweede Wereldoorlog Tsjechoslowakije in de steek lieten.

De EU houdt het toch maar bij woorden. Israël bouwt lekker door.

Carolien Roelants