Laatste kans voor het nieuws dat niet gebeurde in 2012

M et het einde van het jaar komen de terugblikken. De komende twee weken zullen kranten, tijdschriften, radio en tv het jaar 2012 nog eens langslopen, samenvatten en karakteriseren.

Wat voor nieuwsjaar was 2012? Eerste antwoord: vooral een vervolgjaar op 2011, zie de Arabische opstanden.

Wat waren de meest intense nieuwsontwikkelingen, wereldwijd? Op 1: de burgeroorlog in Syrië; op 2: de crisis in de eurozone, met scenes uit Athene, Madrid en Brussel; op 3: de herverkiezing van Obama als Amerikaans president. We zijn benieuwd naar uw internationale ‘topgebeurtenissen’ van het jaar 2012 en vernemen ze graag via buitenland@nrc.nl.

Een alternatief handvat om het jaar bij de kraag te grijpen, is de vraag wat er eigenlijk níet gebeurde, van de dingen die vooraf of in de loop van het jaar in het verschiet leken te liggen. Om te beginnen: de euro viel niet, zoals zwartkijkers verwachtten. De oppositie in Rusland is er niet in geslaagd een protestbeweging op gang te houden (wat de weer als president gekozen sterke man van Rusland, Vladimir Poetin, er niet van weerhoudt zijn critici de duimschroeven aan te draaien). En Syriës president Assad viel ook niet, al volgen wat dat betreft nog spannende weken.

Ook in NRC Handelsblad wordt de komende weken volop teruggekeken, maar de bijlage De Wereld kijkt, zoals elke week, in de eerste plaats vooruit. Volgende week maandag, in de terugkijkweek van 2012, treft u op maandag de bijlage Mens& aan, die normaal op dinsdag verschijnt. Een week later, op de laatste (maan-) dag van 2012, volgt een extra dikke De Wereld, die gewijd is aan volgend jaar.

Mooi, maar wat gebeurt er intussen met het nieuws? Dat stokt natuurlijk niet helemaal, en we blijven op sterkte om het te verslaan. Natuurrampen daargelaten, is het einde van het jaar wel vaak iets nieuwsluwer. Het einde van het kalenderjaar laat zich vergelijken met augustus: het is zo’n periode dat allerlei nieuwsmakers (in regeringen, bedrijven en ngo’s) even vakantie nemen. Net als heel wat nieuwsbrengers: correspondenten die even naar huis gaan, persbureaus op halve kracht: eind december en begin januari is vooral de stroom van dagelijkse ‘kleinere’ nieuwsverhalen dunner. Deels biedt dat een kans om trends te beschrijven die zich stilletjes voltrekken, als het ware ‘tussen het nieuws door’. Deze De Wereld belicht zo de eerste tekenen van een hervonden belangstelling in Den Haag voor wat er in het buitenland gebeurt, sinds het aantreden van de VVD-PvdA-coalitie.

Anderzijds houdt juist het grootste nieuws niet op. Terwijl nu ook Moskou het einde van Assad ziet naderen, groeit de spanning binnen en buiten Syrië over de periode daarna. De VS gaan een tijd in van economische, sociale en politieke onzekerheid als president Obama en de Republikeinen voor 31 december geen akkoord bereiken om een serie drastische automatische belastingverhogingen en beperkingen van overheidsuitgaven te voorkomen. Dat zijn grote thema’s voor de komende weken.

    • Chef Buitenland
    • René Moerland