Kortkolom economie

Zilver en goud Lochte, Verlinden 5de op WK

Istanbul. Zwemmer Ryan Lochte heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Istanbul een verrassende nederlaag geleden op de 200 meter rugslag. De Amerikaan verspeelde in de slotfase zijn koppositie aan Radoslav Kawecki. De Pool won na een eindsprint in 1.48,48, twee honderdste voor Lochte. Even later revancheerde Lochte zich met een zege op de 100 meter wisselslag. De winnende tijd was een halve seconde langzamer dan zijn wereldrecord in de halve finales (50,71). De Rus Vladimir Morozov won de 100 meter vrije slag, de Wit-Russin Aliaksandra Herasimenia de 50 meter vrij. Ze is opvolgster van Ranomi Kromowidjojo, die net als veel andere Nederlanders deze WK liet lopen. Joeri Verlinden eindigde gisteren op de 200 meter vlinderslag als vijfde. (NRC)

Lammerts ook coach mannenwielrenners

Amsterdam. Johan Lammerts volgt Leo van Vliet op als bondscoach van de Nederlandse wegploeg. Dat heeft de nationale wielerunie KNWU gisteren bekendgemaakt. Lammerts was al bondscoach van de vrouwenploeg en leidt ook de veldrijders. Vorige maand maakte de bond bekend na vier jaar niet meer verder te gaan met Van Vliet als bondscoach. (Novum)

Neef Lejarreta dood na trainingsongeluk

Madrid. De Spaanse mountainbiker Inaki Lejarreta is gisteren overleden na een ongeluk. De 29-jarige zou in Baskenland zijn geraakt door een auto terwijl hij aan het fietsen was. Lejarreta, neef van Marino Lejarreta die in 1982 de Vuelta won, werd zelf in 2007 Spaans kampioen. (Novum)

Handbalkwalificatie: dames tegen Rusland

Amsterdam. De Nederlandse handbalsters moeten zich in 2013 via Rusland naar het WK knokken. De Russinnen werden in 2001, 2005, 2007 en 2009 wereldkampioen en behaalden in 2008 olympisch zilver. (Novum)