Kortkolom cultuur

Record bezoekers voor Haagse musea

Amsterdam. De Haagse gemeentemusea trokken dit jaar een recordaantal bezoekers. Zo’n 475.000 mensen bezochten het Gemeentemuseum, het Fotomuseum, het GEM of Escher in het Paleis; 38.000 meer dan in 2011. De bezoekers kwamen onder andere af op de expositie over Alexander Calder. Ook Mode in de jaren vijftig en Delfts Blauw waren populair. Sinds april zijn bovendien zo’n honderd stukken uit de collectie van het Mauritshuis tijdelijk ondergebracht in het Gemeentemuseum. Directeur Benno Tempel schat dat daar 50.000 bezoekers op af kwamen. (NRC)

Andy Warhols Mao mag China niet in

Hongkong. Het Chinese ministerie van Cultuur staat niet toe dat de Mao-schilderijen van Andy Warhol te zien zijn op een grote reizende expositie van zijn werk. Dertien Mao’s hangen nog wel in Hongkong, waar de expositie zondag opende. (Bloomberg)

CKV blijft mogelijk toch verplicht vak

Amsterdam. Minister Bussemaker (OCW, PvdA) overweegt om Culturele en Kunstzinnige vorming (CKV) toch als verplicht vak in het voortgezet onderwijs te handhaven. Dat zei ze gisteren in het televisieprogramma Buitenhof. Het vorige kabinet had juist besloten dat het vak niet langer verplicht zou worden. De Raad voor Cultuur had vorige week in een ongevraagd advies voor handhaving van CKV gepleit. (NRC)