Kortkolom buitenland

Ponta in Roemenië kandidaat-premier

Boekarest. De Roemeense president Traian Basescu, al maandenlang verwikkeld in een felle machtsstrijd met premier Victor Ponta, heeft Ponta vanmorgen gevraagd een nieuw kabinet te vormen. De centrum-linkse coalitie van Ponta heeft bij de verkiezingen van 9 december ongeveer zestig procent van de stemmen gekregen. Met de benoeming van Ponta tot formateur is de angst voor een nieuwe politieke crisis in Roemenië verminderd. (AFP)

Links Grieks Kamerlid aangevallen

Athene. Dimitris Stratoulis, een parlementslid voor de radicaal-linkse Griekse partij Syriza, is gisteren aangevallen door drie mannen die zeiden sympathisanten te zijn van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. De aanval gebeurde tijdens de voetbalwedstrijd van AEK Athene. Volgens Stratoulis, die hoofdwonden opliep, dreigden de mannen hem te doden. Gouden Dageraad zegt niets te maken te hebben met het incident (AP, AFP)

Immigranten komen om bij Lesbos

Athene. Het aantal slachtoffers van een scheepsramp donderdagnacht tussen de Turkse kust en het Griekse eiland Lesbos is gisteren opgelopen naar 21. Volgens de Griekse politie worden nog zeker zes mensen vermist. Een boot met mensen die illegaal Griekenland probeerden te bereiken, was door slecht weer in de problemen geraakt. De meeste opvarenden kwamen volgens een overlevende uit Afghanistan. (AFP)

Lid Jobbik verbrandt Israëlische vlag

Boedapest. De Hongaarse politie heeft zaterdag een voormalige parlementslid van de extreemrechtse partij Jobbik gearresteerd die de avond tevoren op een demonstratie een Israëlische vlag in brand had gestoken. De betoging trok enkele honderden deelnemers. Demonstraten scandeerden antisemitische kreten als „Vuile Joden, de Joden naar Auschwitz.” In Hongarije is de afgelopen maanden bij herhaling gewaarschuwd voor groeiende antisemitisch sentiment. (Reuters, AFP)

Explosie in Pakistan eist zeventien levens

Peshwar. Bij een explosie van een autobom naast een bushalte op een markt in de Pakistaanse plaats Jamrud zijn vanmorgen zeker zeventien doden en meer dan veertig gewonden gevallen. Jamrud ligt in de roerige Pakistaanse gebieden langs de grens met Afghanistan. De onbekende daders hadden het mogelijk gemunt op een lokale functionaris. (AP, AFP)

Fidel Castro is kandidaat parlement

Havanna. Fidel Castro, de oud-leider van Cuba die in 2008 zijn functie overdroeg aan zijn broer Raul, is genomineerd voor een zetel in het Cubaanse parlement. Volgens de autoriteiten staat hij bovenaan de 25 kandidaten tellende lijst namens de gemeente Santiago de Cuba. Onlangs stopte Fidel Castro met de publicatie van ‘reflecties’ over de situatie in Cuba en in de wereld. Dat leidde tot geruchten over zijn gezondheid. (AP)