Kortkolom binnenland

Derde vuurwerkdode na ongeluk Curaçao

Amsterdam. Het vuurwerkongeluk op Curaçao heeft aan een derde man het leven gekost. Dat maakte de politie gisteren bekend. Zaterdagmiddag vond een enorme explosie plaats in een vuurwerkopslagplaats ten oosten van Willemstad. Een man overleed vrijwel direct, een tweede slachtoffer bezweek later die avond aan zijn verwondingen. De slachtoffers zijn alle Curaçaoënaars. Er liggen nog twee gewonden in het ziekenhuis, in stabiele toestand. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend. De opslagplaats was eerder afgekeurd door de brandweer en zou verhuisd worden. De omgeving van de opslagplaats is afgezet voor technisch onderzoek. (NRC)

Aantal drankrijders in weekend blijft gelijk

Amsterdam. De daling van het aantal drankrijders in het weekeinde is tot stilstand gekomen. Bij alcoholcontroles die vrijdag- en zaterdagnachten werden gehouden had vorig jaar 2,4 procent te veel gedronken, hetzelfde percentage als het jaar daarvoor. In de negen jaar daarvoor was het aantal betrapte drankrijders bijna gehalveerd. Om het aantal drankrijders verder terug te dringen gaat het ministerie van Infrastructuur de Bob-campagne richten op mensen die familie en vrienden bezoeken. (Novum)

Patiënt steeds korter in ziekenhuis

Amsterdam. De tijd die patiënten vanaf hun opname in een ziekenhuis doorbrengen is vorig jaar opnieuw afgenomen. Het aantal dagen zakte met bijna zes procent van gemiddeld 3,17 naar 2,98, concludeert adviesbureau Coppa in een vandaag verschenen rapport. Het adviesbureau verwacht dat de ligduur de komende jaren nog korter wordt. De daling zou komen doordat steeds vaker wordt gekozen voor dagbehandelingen. In 2010 was 20 procent van de dagen die een patiënt in een ziekenhuis lag een behandeldag. Vorig jaar was dat 22 procent. (Novum)

Samsom verkozen als politicus van het jaar

Den Haag. PvdA-leider Diederik Samsom is verkozen tot politicus van het jaar. Het was de tiende keer dat de parlementaire pers de verkiezing hield. De verkiezing, georganiseerd door de NOS, werd rechtstreeks uitgezonden op Radio 1. Ook Mark Rutte (VVD), die twee keer eerder de verkiezing won, was genomineerd. (Novum)