Kamp: kredietgarantie van overheid aan mkb blijft

Henk Kamp in de Tweede Kamer. ANP/Jerry Lampen

De overheidsgarantie voor leningen van banken aan het mkb blijft bestaan. Dat meldt FD vanochtend. De garantieregeling die volgend jaar zou aflopen, maakt het voor banken minder risicovol om geld uit te lenen aan mkb-bedrijven.

Volgens het ministerie krijgen bedrijven in het mkb in de helft van de gevallen nul op het rekest omdat een bank een lening te riskant vindt. Minister van Economische Zaken Henk Kamp:

“Bedrijven die goede plannen presenteren moeten krediet kunnen krijgen. De overheid kan helpen om banken over de streep te trekken door garant te staan voor een deel van de leningen.”

Door kapitaaleisen kunnen banken minder uitlenen

Door de verruiming van de garantieregeling komen ook alternatieve vormen van financiering in aanmerking. In april stelde de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken Boele Staal dat bedrijven minder afhankelijk moeten worden van bankkrediet, omdat banken door strengere kapitaaleisen minder geld kunnen uitlenen.

Kredietunies, waarin ondernemers uit een bepaalde sector elkaar krediet verstrekken, kunnen ook gebruik maken van de regeling. De afgegeven garanties gelden voor de helft van het bedrag van een lening. Alleen leningen tussen de anderhalf en vijftig miljoen euro komen in aanmerking.

In totaal staat de overheid garant voor 2,6 miljard euro. Tachtig procent van de garanties is voor bedrijven met minder dan 250 werknemers.

    • Annemarie Coevert