VVD en PvdA: agressie profvoetballers tegen de scheids moet afgestraft

Jozy Altidore Adam Maher van AZ reageren na het krijgen van rode kaarten van scheidsechter Danny Makkelie tijdens de eredivisiewedstrijd tussen FC Twente tegen AZ. Als het aan het kabinet ligt gaat de KNVB harder optreden tegen voetballers die zich fel opstellen tegen de scheids. Foto ANP/Vincent Jannink

De KNVB moet harder gaan optreden tegen profvoetballers die zich agressief gedragen tegenover scheidsrechters. Die oproep doet de coalitie vandaag, zo schrijft De Telegraaf vanochtend.

Volgens VVD-Kamerlid Huizing moeten de profs het goede voorbeeld geven aan iedereen die het voetbal op televisie volgt:

“We moeten geen spelers en coaches zien die zich tegen de scheidsrechter keren omdat ze het niet met een beslissing eens zijn. Op de amateurvelden wordt week na week geleerd dat je je netjes moet gedragen, maar ziet een vijfjarig jochie dat op televisie, dan denkt hij: dit is normaal.”

‘De media hebben ook een rol’

Sportjournalisten moeten volgens Huizing op hun beurt terughoudender zijn in hun kritiek op beslissingen van de scheidsrechter:

“Het begint bij ouders, dan kom je bij de coach, de trainers, de spelers en de arbiters zelf. Maar ook de media spelen een rol.

Als een 6-jarig kind aan voetbal begint en hij hoort ouders langs het veld schreeuwen, de coach luidruchtig protesteren en zijn rolmodellen doen op televisie hetzelfde, dan gaat hij zeker denken dat het normaal is.

Als de sportcommentator dan ook tekeer gaat over een beslissing van een scheids wordt het er niet beter op. Het gaat in de gesprekken na een wedstrijd net iets te vaak over beslissingen van de scheidsrechter.”

Andere toon is belangrijk

Huizing wil niet zo ver gaan dat er niks meer van mag worden gezegd als een scheidsrechter een blunder maakt. Maar de toon kan wel anders:

“Als een profvoetballer een schot voor open doel mist, kun je bijvoorbeeld zeggen dat ze die wel hadden mogen maken. Op zo’n toon kun je ook over de scheidsrechter praten.”

Nieuwe regels hoeft de KNVB volgens Huizing niet in te voeren om spelers die tekeer gaan tegen een scheidsrechter aan te kunnen pakken. “Protesteren tegen een besluit is al verboden. De regels hoeven alleen maar te worden toegepast.”

Wangedrag tegen scheidsrechters wordt volgens hem in het amateurvoetbal harder aangepakt dan in het profvoetbal:

“Dan wordt als excuus aangevoerd dat profvoetballers er hun geld mee moeten verdienen. Dat lijkt mij juist een reden om het harder aan te pakken.”

Amateurs en profs stonden stil bij dood grensrechter

De oproep volgt twee weken na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De 41-jarige man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen nadat spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten hem tot tweemaal toe hadden geslagen en geschopt na een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere. Inmiddels zijn er acht mensen opgepakt die worden verdacht van mishandeling.

In het hele land is vorige week bij amateurvoetbalclubs stilgestaan bij zijn dood. Veel clubs hebben gehoor gegeven aan de oproep van de KNVB om bijeenkomsten te organiseren over het drama.

Vorige week liet premier Mark Rutte al weten dat er moet worden ingegrepen door de KNVB, omdat geweld op het voetbalveld niet mag worden getolereerd:

“Het is aan ouders, sportclus en de KNVB om ervoor te zorgen dat een drama als zich eerder voltrok niet meer kan gebeuren.

Ik verwacht van ouders dat ze hun kinderen opvoeden, en ik verwacht dat de KNVB dit oppakt. Van scholen verwacht ik dat ze de discussie openen. Dit is geen zaak van de overheid. Wij kunnen partijen bij elkaar brengen, maar we kunnen de zaak niet oplossen.”