Justitie heeft geen grip op witwassen

Justitie, banken en de fiscus hebben nauwelijks grip op het zwartgeldcircuit in Nederland en de daarmee gepaard gaande witwaspraktijken. Witwassers kunnen nagenoeg ongestoord hun gang gaan. Met name in het reguliere bedrijfsleven, het internationale handelsverkeer en bedrijven die geïnfiltreerd zijn door criminelen, is de pakkans gering en zijn witwasconstructies ook heel makkelijk op te zetten.

Dat blijkt uit een interne analyse van het ministerie van Justitie. „Grote bedragen kunnen makkelijk verplaatst en witgewassen worden. Transacties worden slecht onderkend door controle- en opsporingsinstanties”, aldus het rapport ‘Witwassen criminaliteitsbeeldanalyse 2012’. Het rapport is gemaakt door de dienst Nationale Recherche, op basis van lopende en afgesloten strafrechtelijke onderzoeken in de periode 2008-2011. Over de omvang van witwaspraktijken in Nederland kunnen de opstellers van dat onderzoek geen schattingen maken. De Nationale Recherche constateert juist er te weinig zicht op te hebben.

Uit de analyse blijkt dat Schiphol een spilfunctie vervult in de internationale in- en uitvoer van illegale geldstromen. Het bolletjesslikkerscircuit van tien jaar geleden heeft plaatsgemaakt voor professionele organisaties van ‘euroslikkers’ en ‘eurokoeriers’. Het is vooral het 500-eurobiljet, een van de grootste coupures in het internationale betalingsverkeer, dat gesmokkeld wordt. In de drugshandel heeft het 500-eurobiljet de dollar tot in Zuid-Amerika aan toe van de troon gestoten.

Ook in Nederland maken witwassers jacht op die 500-eurobiljetten, die in het reguliere betalingsverkeer nauwelijks voorhanden zijn. Dat gebeurt in casino’s, financiële instellingen waar corrupte medewerkers MOT-meldingen ontduiken en via buitenlandse banken. Die biljetten worden ‘op bestelling’ geleverd door banken die de hand lichten met internationale wetgeving. In Groot-Brittannië is het 500-eurobiljet sinds 2010 uit de roulatie genomen, na schattingen van de Britse Serious Organised Crime Agency dat 90 procent van al die biljetten binnen criminele circuits in omloop waren.

    • Jos Verlaan