Justitie, banken en fiscus hebben geen greep op witwaspraktijken

AMSTERDAM- De marechaussee en de FIOD zijn dinsdag een groot onderzoek begonnen in het garagebedrijf aan de Mt. Lincolnweg in Noord. Waarom het pand en verschillende auto's onderzocht worden is nog niet duidelijk. Wel zijn verschillende wagens in beslag genomen. Of er aanhoudingen zijn verricht is niet bekend. De marechaussee komt woensdag met meer informatie over de zaak. FOTO MARCEL ANTONISSE/ COPYRIGHT ANTONISSE MEDIA
AMSTERDAM- De marechaussee en de FIOD zijn dinsdag een groot onderzoek begonnen in het garagebedrijf aan de Mt. Lincolnweg in Noord. Waarom het pand en verschillende auto's onderzocht worden is nog niet duidelijk. Wel zijn verschillende wagens in beslag genomen. Of er aanhoudingen zijn verricht is niet bekend. De marechaussee komt woensdag met meer informatie over de zaak. FOTO MARCEL ANTONISSE/ COPYRIGHT ANTONISSE MEDIA De FIOD, hier in actie bij een drugsinval, zou nauwelijks grip hebben op witwaspraktijken in Nederland. Foto ANP / Marcel Antonisse

Justitie, banken en de fiscus hebben nauwelijks grip op het zwartgeldcircuit in Nederland en de daarmee gepaard gaande witwaspraktijken. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag. Witwassers kunnen nagenoeg ongestoord hun gang gaan. Met name in het reguliere bedrijfsleven, het internationale handelsverkeer en bedrijven die geïnfiltreerd zijn door criminelen, is de pakkans gering en zijn witwasconstructies ook heel makkelijk op te zetten.

Dit alles blijkt uit een interne analyse van het ministerie van Justitie. “Grote bedragen kunnen makkelijk verplaatst en witgewassen worden. Transacties worden slecht onderkend door controle- en opsporingsinstanties”, aldus het rapport ‘Witwassen criminaliteitsbeeldanalyse 2012’. Het rapport is gemaakt door de dienst Nationale Recherche, op basis van lopende en afgesloten strafrechtelijke onderzoeken in de periode 2008-2011. Over de omvang van witwaspraktijken in Nederland kunnen de opstellers van dat onderzoek geen schattingen maken. De Nationale Recherche constateert juist er te weinig zicht op te hebben.

Schiphol vervult spilfunctie in illegale geldstromen

Uit de analyse blijkt dat Schiphol een spilfunctie vervult in de internationale in- en uitvoer van illegale geldstromen. Het bolletjesslikkerscircuit van tien jaar geleden heeft plaatsgemaakt voor professionele organisaties van ‘euroslikkers’ en ‘eurokoeriers’. Het is vooral het 500-eurobiljet, een van de grootste coupures in het internationale betalingsverkeer, dat gesmokkeld wordt. In de drugshandel heeft het 500-eurobiljet de dollar tot in Zuid-Amerika aan toe van de troon gestoten.

Ook in Nederland maken witwassers jacht op die 500-eurobiljetten, die in het reguliere betalingsverkeer nauwelijks voorhanden zijn. Dat gebeurt in casino’s, financiële instellingen waar corrupte medewerkers MOT-meldingen ontduiken en via buitenlandse banken. Die biljetten worden “op bestelling” geleverd door banken die de hand lichten met internationale wetgeving.

    • Jos Verlaan