Jaloers op de perfecte bh

Al jaren wordt NRC-redacteur Japke-d. Bouma in pashokjes betast door verkoopsters. Alles voor de perfecte bh.

Ik denk nog vaak terug aan de tijd dat ik maar wat deed, met bh’s. Zolang het niet knelde was ik al blij en stopte ik met passen. Hup naar de kassa. En kon ik er weer tweeëneenhalf jaar tegen.

Totdat dat ik een keer in Amerika was. Mijn koffer was niet aangekomen op het vliegveld en ik moest naar de winkel om vervangend ondergoed te kopen. In Nederland liep ik lingeriezaken altijd binnen met een gezicht van ‘vraag mij niet of u mij kunt helpen’ en dat ging meestal goed. Maar in die Amerikaanse lingeriewinkel kwam ik daar niet mee weg.

De mevrouw in kwestie zoog zich aan me vast en cornerde me een hokje in. Ze ging staan wachten tot ik alles uithad en vergreep zich vervolgens met vakkundige blik als een beeldhouwer aan mijn borsten. Alsof ze van klei waren. Toen ze was uitgetast, kwam haar oordeel: ik droeg al 24 jaar de verkeerde maat bh.

Ik weet nog precies hoe ze vervolgens gezwind wegsnelde, om even later terug te komen met vier exemplaren in een schrikbarend grote maat die vervolgens allemaal perfect pasten. Feesttieten had ik, voor het eerst van mijn leven.

Sindsdien heb ik bh-stress. Want sinds het moment dat die ene perfecte bh versleten was, ben ik op zoek naar precies zo’n exemplaar die natuurlijk niet meer te krijgen is. Nergens meer ter wereld, online, offline of waar dan ook, winkeltechnisch-gewijs.

Overal probeer ik het en het heeft me al honderden euro’s gekost. Ik laat me betasten door zwijgende verkoopsters die naar mijn tepels staren. Ik verdraag het felle licht dat speciaal ontworpen lijkt om mij eruit te laten zien als een rood gevlekte giraffe. Ik verdraag de kieren in de gordijnen waardoor strategisch opgestelde mannen, die daarvoor speciaal naar de stad gekomen zijn, proberen een glimp van mijn jongens op te vangen.

Alles voor die ene bh. Die ergens moet bestaan. Zouden mannen dat ook hebben, met hun zaakje?

Het enige wat ik níet verdraag, is de jaarlijkse show van lingeriemerk Victoria’s Secret. Met topmodel Doutzen, dartelend over het podium in tientallen watertandend goed zittende setjes.

Het gaat me niet om haar perfecte Griekse-godinnen-borsten waar omheen de mooiste lingerie zingend lijkt nauw te sluiten. Of over haar benen die maar blijven oprijzen naarmate ze dichter naar de camera beent. Gepasseerd station, perfecte vrouw, lalala, dat weten we nu wel.

Nee, het gaat mij om het feit dat zij ze wél heeft, al die perfect passende bh’s. Voor haar worden ze ontworpen. De knapste bh-geleerden maken ze speciaal voor haar, in allemaal dezelfde, perfecte maat.

Zij hoeft nooit in zo’n hokje. Zij hoeft nooit meer te zoeken. Zij hoeft nooit meer te worden betast door mensen van wie zij dat niet wil. Zij heeft hem, de bh aller bh’s.

Ik niet, zij wel.

Dát is pas jaloezie.

Vanavond op Net 5 presenteert Doutzen Kroes om 21.25 uur de Victoria’s Secret Fashion Show 2012

    • Japke-d. Bouma