Ik ga nog wel even door met dirigeren

De Britse dirigent Neville Marriner gaf dit weekeinde een masterclass in Eindhoven.

„Solisten die afzeggen, ik ben het inmiddels wel gewend”, zegt dirigent Neville Marriner (88). „Pas onderweg naar Eindhoven hoorde ik dat violiste Vilde Frang geblesseerd was. Voor het concert van vrijdag moest invallend pianist Melvin Tan toen razendsnel een pianoconcert van Mendelssohn instuderen. Voor hem was dat hoorbaar kort dag, vrees ik. Zelf heb ik al zo’n drieduizend werken op plaat gezet, ik kan snel schakelen. Op zaterdag kwam violiste Simone Lamsma invallen, een geweldig talent. Ze speelde al eens met ons toen ze nog een klein meisje was.”

Het is inmiddels een legendarisch begrippenpaar: het Londense kamerorkest Academy of St Martin in the Fields, dat zijn eerste optreden al in 1959 gaf, en de Britse oprichter/dirigent Sir Neville Marriner. Dit weekend waren ze – misschien wel voor het laatst? – met concerten en een masterclass in Nederland, in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven.

„Hoeveel plaatopnames hebben we de afgelopen halve eeuw uitgebracht, ik denk zeshonderd, achthonderd? Tegenwoordig is de platenmarkt ingestort en moeten we veel meer op tournee. Het orkest probeerde altijd al het live-gevoel op te wekken in de studio. Onze erfenis schept verantwoordelijkheid: het publiek verwacht het niveau van de platen.

De Academy of St Martin in the Fields is inmiddels flink verjongd. „Enkele vergrijzende orkestleden moesten we helaas tegen hun zin ontslaan, hun spel verslechterde met het tellen van de jaren. Maar dirigenten kunnen zich een minder verfijnde motoriek veroorloven, en ze worden vaak zo oud omdat ze veel bewegen. Ik ga nog wel even door en heb al plannen voor 2016. Nederland staat daarbij niet op de agenda maar ik hoop ooit terug te keren. Het Nederlandse publiek is zeer gecultiveerd. En dankzij platenlabel Philips heb ik een band met Eindhoven opgebouwd.”

Floris Don