Houellebecq terug naar Frankrijk

De Franse schrijver Michel Houellebecq gaat weer in Parijs wonen, zo meldt Novum.

Houellebecq heeft er na een jarenlang verblijf in Ierland voor gekozen weer in Frankrijk te gaan leven. De voornaamste reden is dat hij er weer zin in heeft Frans te spreken in het dagelijkse leven, hoewel hij het Engels na jaren in Ierland goed beheerst, zegt hij volgens persbureau AFP in een verklaring.

De 54-jarige Houellebecq, winnaar van de Franse Prix Goncourt in 2010, leefde sinds 1998 in vrijwillige ballingschap. Hij heeft om ‘persoonlijke redenen’ gekozen voor Frankrijk, en niet voor Franssprekende landen als België of Zwitserland.

De auteur kondigt zijn terugkeer aan op het moment dat acteur Gérard Depardieu om belastingtechnische redenen het land juist verlaat. “Laten we zeggen dat geld belangrijk is, maar niet het belangrijkste”, zegt Houellebecq daarover.

Houellebecq kreeg de Prix Goncourt in 2010 voor zijn roman De Kaart en het Gebied. Eerdere boeken als Elementaire Deeltjes, Mogelijkheid van een Eiland en Platform waren grote successen. Hij woonde in de buurt van Shannon, aan de zuidwestkust van Ierland.

    • een onzer redacteuren