Het woord is aan de aandeelhouders

Macro-economische cijfers en besluiten over overnames staan centraal tijdens de laatste volle beursweek van het jaar.

Het bericht vanochtend dat baggeraar Boskalis het bod verhoogt op zeetransportbedrijf Dockwise, luidt een week in die deels in het teken staat van overnames en biedingen. Het nieuwe bod van Boskalis ligt op 18 euro per aandeel, 80 cent meer dan het eerste bod van vorige maand. Boskalis waardeert het Nederlandse Dockwise, dat zich bezighoudt met het transport van grote objecten overzee, daarmee op 714 miljoen euro.

De aandeelhouders van Mediq, handelaar en distributeur van medicijnen en medische hulpmiddelen, mogen zich donderdag uitspreken over het bod van de Amerikaanse investeerder Advent. De belangrijkste autoriteiten hebben de voorgenomen transactie al goedgekeurd.

In september deden de Amerikanen een bod van 13,25 euro per aandeel, ofwel 775 miljoen voor het hele bedrijf. Die prijs was bijna de helft hoger dan de koers van het aandeel vlak vóór het overnamebod.

De verwachting is dat beleggers er donderdag mee zullen instemmen, waarmee Mediq definitief van het Amsterdamse koersenbord verdwijnt. De raad van commissarissen zal worden vernieuwd, en dat betekent een verjonging bij de Angelsaksische investeerders. Er komen straks drie Advent-directeuren in de raad van commissarissen, waarvan twee dertigers: de Brit Tom Allen is 34 en de Nederlander Bram Grimmelt 35 jaar.

Ook de aandeelhouders van de digitale reclameboy LBi, voortgekomen uit Lost Boys, mogen donderdag hun oordeel geven over een overname. Daar gaat het om een bod van de Franse mediareus Publicis. Het bod van dik 400 miljoen euro lag deze zomer op circa 40 procent van de toen geldende beurskoers. De bieder is verzekerd van de 13 procent aandelen die oprichter Michiel Mol en zijn familie in het bedrijf bezitten. Ook hier is de verwachting dat de andere aandeelhouders akkoord zullen gaan met het bod.

De beursweek staat verder in het teken van de presentatie van enkele belangrijke macro-economische kerngetallen. Het Centaal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag cijfers over de consumentenbestedingen over oktober en het consumentenvertrouwen in december bekend. Vorige maand bleek nog uit cijfers van de Europese Commissie dat het vertrouwen in de economie afnam in Nederland, terwijl het in de rest van de eurozone juist positiever werd. Vrijdag presenteert het CBS nieuwe vastgoedcijfers.

Belangrijke momenten op de internationale beurzen zijn onder meer de cijfers over het tweede kwartaal die Oracle dinsdag presenteert. Oracle, een van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven, ruziet nog steeds met Google over vermeende inbreuk op patenten. Dat zou gebeurd zijn doordat Google software van Sun Microsystems (dat later is ingelijfd door Oracle) heeft gebruikt voor Android – Google’s besturingssysteem voor tablets en touchscreen telefoons.

Woensdag zal een van de barometers van de Europese economie nadere details over zijn jaarprestaties bekendmaken. Dan komt de Duitse TUI-groep, de grootste reisoperator van Europa, met zijn jaarverslag en een toelichting op de jaarcijfers. Vlak voor Sinterklaas kwamen de voorlopige resultaten al naar buiten: minder omzet en een halvering van de vrije kasstroom. De reisbranche is conjunctuurgevoelig en heeft last van de dalende consumentenbestedingen in Europa.

De aandeelhouders van energiemaatschappij Shell kunnen donderdag hun periodieke presentje tegemoet zien. Dan gaat er weer een slordige 1 miljard euro de deur uit bij het energieconcern richting de aandeelhouders. Op 20 december wordt namelijk het dividend over het derde kwartaal betaalbaar gesteld. Iedere aandeelhouder ontvangt 43 dollarcent (ruim 33 eurocent) per aandeel Shell.