Groeit Tom slecht omdat hij rauw voedsel eet?

Dokument: RauwerNed 2, 22.55 - 00.00 uur

Schadelijke stoffen in ons voedsel. Het blijft een onderwerp van discussie. Zo ook in de documentaire Rauwer, onlangs getoond op het IDFA en het vervolg op de jeugddocumentaire Rauw die in 2008 werd uitgezonden door de VPRO.

In de eerste documentaire legde Anneloek Sollart het leven van de 11 -jarige Tom vast. Tom eet alleen rauw voedsel, iets dat zijn moeder Francis hem dagelijks serveert. Zij is ervan overtuigd dat alle antibiotica en groeihormonen in vlees en zuivel slecht zijn voor de mens. De film riep heftige reacties op. In de pers werd Francis scherp veroordeeld. Tafelheer Hugo Borst zei tegen de moeder in De wereld draait door dat haar het ouderschap moest worden ontnomen.

Nu, vijf jaar later, volgen we Tom opnieuw. Hij eet nog steeds alleen rauw voedsel en blijkt, aldus een kinderarts in het AMC, groeiproblemen te hebben.

Omdat de kinderbescherming meent dat er sprake is van lichamelijke verwaarlozing, moeten Tom en zijn moeder voor de kinderrechter verschijnen. Moeder Francis is wederom buitengewoon stellig. Tom is echter geen zielig jongetje maar een hip geklede skater die alle ruimte krijgt om zich te ontplooien. Hij wordt ook niet gedwongen om alleen noten en groenten te eten. Toch blijft de vraag hoe zelfstandig de 15-jarige rauweter is. Juist in de kwetsbare pubertijd is de invloed van een ouder nog groot. Rauwer gaat over over eten, maar vooral over de relatie ouder-kind.

    • Rosan Hollak