Grijs en droog

Vanavond en morgen is het mild weer, met wat regen. Vanavond aan de kust kans op onweer. De regen neemt morgen wel sterk af; vooral in de zuidelijke provincies valt dinsdag nog wat regen. Het wordt 4 tot 7 graden.

Dinsdagnacht valt de wind grotendeels weg en er ontstaat mist en nevel. Doordat het nauwelijks waait, uit het zuidwesten, en de zon in deze donkere dagen voor Kerstmis slechts laag boven de horizon komt, blijft het woensdag grijs en droog met laaghangende bewolking.

Woensdagavond steekt een zuidoostenwind op, die killere lucht uit het Oosten meeneemt. In de loop van donderdag nadert ook regen vanaf de Britse eilanden. Boven onze hoofden strijden de koude lucht uit het Oosten met de veel mildere, natte oceaanlucht uit het Westen. Toch nog spannende weerkaarten voor de winterliefhebbers

Winter heerst over het Noorden en de oostflanken van Europa. In de loop van deze week verhevigt de vrieskou in Scandinavië en schuift Russische kou Polen en Slowakije binnen. Heel geleidelijk rukt de vorst op richting Duitsland.

In Nederland gaan de temperaturen op het einde van de week ook omlaag, maar voorlopig in bescheiden vorm. Vrijdagmiddag wordt het 3 of 4 graden. Voor de kerstweek tachtig procent kans op vrij zacht en bewolkt, wisselvallig weer. Weinig kans op zon of vorst.