Gewoon eroverheen springen

Cairo - Inhabitants of Cairo are bypassing roadblocks around the embassies trhough a alternative way . - Pierre Crom

Op verschillende plekken in de hoofdstad van Egypte hebben de autoriteiten wegblokkades opgeworpen om gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders van president Mohammed Morsi te voorkomen. Voor veel inwoners vormen ze een belemmering in het dagelijks leven, maar demonstranten hebben de Britse nieuwszender BBC laten weten zich er niets van aan te trekken.

Deze week stemt Egypte in een referendum voor een nieuwe grondwet. Zaterdag was de eerste stemronde en mochten inwoners van Kairo, Alexandrië en acht andere districten stemmen. Komende zaterdag gaat de rest van het land stemmen.

De nieuwe grondwet is volgens president Morsi nodig om te breken met het beleid van oud-president Mubarak. Morsi en zijn gevolg menen dat de grondwet cruciaal is in het democratiseringsproces dat Egypte er bovenop moet helpen. Maar oppositionele groeperingen vinden de wet te islamitisch en zeggen dat deze de rechten van minderheden schendt, waaronder die van christenen, die eentiende van de bevolking vormen.

Uit de uitslag van afgelopen zaterdag blijkt dat een kleine meerderheid van de Egyptenaren vóór de nieuwe grondwet heeft gestemd. Dat is een overwinning voor Morsi’s Moslimbroederschap. Maar vooraanstaande Egyptische rechtengroeperingen zeiden gisteren op een persconferentie dat de eerste stemronde van het referendum moet worden overgedaan, omdat er op grote schaal gefraudeerd is. Individuen zouden zich valselijk hebben voorgedaan als waarnemer, terwijl bij het tellen van de stemmen lang niet altijd waarnemers aanwezig waren en in meerdere gevallen zouden vrouwen van stemmen zijn weerhouden.