Ex-gelovige verlost van voornamen

Een zestigjarige Maastrichtenaar met de doopnamen Johannes Gerardus Joseph Maria heeft van de rechtbank toestemming gekregen om voortaan door het leven te gaan als Jo.

Zijn ouders hadden hem voorbestemd voor een leven als goed katholiek en wilde zelfs dat hij priester werd. De man maakte die verwachtingen niet waar en brak met het geloof. Zijn roomse verleden liet echter trauma’s achter. Die leidden tot chronische depressies en zelfmoordneigingen, waarvoor hij werd behandeld. Het gebruik van zijn oude voornamen reet oude wonden open.

Wie zijn voornaam wil veranderen, moet dat aan een rechter voorleggen. Volgens Janneke Hendrix, advocaat van de Maastrichtenaar, volgt alleen toestemming bij zwaarwegende redenen: „Alleen het afzweren van het geloof zou in dit geval waarschijnlijk onvoldoende zijn geweest.”