Europa en VS tegen toezicht op internet

Het overleg over internetregulering op de VN-conferentie over telecommunicatie WCIT in Dubai is vrijdag stukgelopen omdat een aantal westerse landen, waaronder Nederland, weigert een verdrag te tekenen dat meer staatscontrole op internet mogelijk maakt. Machtige niet-westerse landen wilden meer toezicht op het web. Het gaat om onder meer China, Rusland en enkele Afrikaanse en Arabische landen.

Op de WCIT (Wereldconferentie Internationale Telecommunicatie) wilde de VN-lidstaten de oude telecomrichtlijnen, daterend uit 1988, vernieuwen. Op de valreep liep het overleg stuk. De VS wilden geen enkele verwijzing naar internet in het verdrag. Zo werd voorgesteld om spammail tegen te gaan. Maar de VS vrezen dat dit zou leiden tot meer overheidscontrole op politieke en religieuze boodschappen. Amerika geeft de voorkeur aan het huidige model, waarin private partijen de richtlijnen en de ontwikkeling van het internet bepalen. Rusland hoopt dat Europa en de VS zich „constructiever” zullen opstellen.

Het verdrag, dat door 89 van de 144 landen werd ondertekend, zal naar verwachting weinig verschil maken. Het geeft alleen richtlijnen aan de ondertekenaars en schrijft geen wetten voor.

Bits of Freedom, een organisatie die zich inzet voor digitale burgerrechten, is blij met de opstelling van Europa, maar blijft sceptisch. „Overheden willen steeds meer de controle over internet naar zich toe trekken”, aldus een woordvoerder. „De VS hebben al veel macht over het internet en dat is niet ideaal. Maar we willen al helemaal niet hebben dat landen als Rusland en Iran macht krijgen over het web. Internet moet vrij en open zijn.”