Duur puntverlies PSV en Vitesse

In het zicht van de winterstop in de eredivisie hebben PSV en Vitesse duur puntenverlies geleden.

Vitesse kwam gistermiddag in Arnhem niet verder dan een gelijkspel tegen RKC Waalwijk (2-2). Zaterdagavond had PSV twee punten laten liggen in Nijmegen, tegen NEC: 1-1. Eén speelronde voor de winterstop staan FC Twente, PSV, Ajax, Vitesse en Feyenoord binnen drie punten van elkaar.

Bij Vitesse, dat RKC in de slotseconde langszij zag komen door een afgeketst schot van Sander Duits, waren de irritaties groot. Arnhemmer Theo Janssen liet vanaf het veld met woedende gebaren weten hoe hij dacht over de fluitconcerten vanaf de tribunes, zelfs toen Vitesse nog een voorsprong had.

Janssen stelde na afloop zelfs dat hij door de negatieve geluiden van de toeschouwers dusdanig uit zijn concentratie was, dat hij in de fout ging bij het eerste tegendoelpunt van RKC, waarbij hij de bal te zacht had teruggekopt naar zijn doelman.

PSV verviel zaterdag in een oude fout: de ploeg van trainer Dick Advocaat creëerde voldoende kansen tegen NEC, maar scoorde te weinig. PSV kwam al na tien minuten op voorsprong door een kopbal van de Deen Mathias Zanka Jørgensen, die voor het eerst een basisplaats had. PSV ging slordig om met de zeeën aan ruimte die ontstonden toen NEC na rust de aanval zocht. Tien minuten voor tijd sloeg de ploeg van Alex Pastoor toe: de IJslander Victor Pálsson krulde de bal schitterend achter doelman Boy Waterman en zorgde voor de gelijkmaker (1-1).

PSV zag daardoor Ajax naderen tot op één punt. De landskampioen had het gisteren tot diep in de tweede helft moeilijk in Tilburg bij Willem II, maar won wel, met 4-2.