Duizenden vrouwen in Friesland kunnen niet meer thuis bevallen

Foto ANP / Ilvy Njiokoktjien

De sluiting vandaag van de afdeling verloskunde van het ziekenhuis in het Friese Dokkum betekent dat ruim achtduizend vrouwen niet meer veilig thuis kunnen bevallen, schrijft nrc.next vanochtend. Zij wonen op meer dan 25 minuten rijden van de ziekenhuizen in Leeuwarden en Drachten, die na de sluiting het dichtst in de buurt liggen van de regio Drachten.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen moet een vrouw bij complicaties binnen 45 minuten in een ziekenhuis kunnen zijn. Een opgeroepen ambulance mag er maximaal een kwartier over doen om de vrouw te bereiken, waarna er nog vijf minuten nodig zijn om haar te stabiliseren.

Het betekent dat vrouwen in deze streek alleen thuis kunnen bevallen als men verwacht dat dat vlekkeloos zal verlopen. En dat weet je nooit. Het betekent ook dat baby’s die te vroeg worden geboren, die complicaties hebben als zuurstoftekort of die zich in een hevige ‘weeënstorm’ aandienen, vervolgens verder vervoerd moeten worden. Want het dichtstbijzijnde ziekenhuis staat in Leeuwarden (28 kilometer van Dokkum en nog verder van dorpen als Nes of Moddergat).

Er waren al medische afdelingen verdwenen uit Noordoost-Friesland. Darm- en borstkankeroperaties worden er sinds anderhalf jaar niet meer uitgevoerd. Ingewikkelde operaties, aan long, hart of slokdarm, werden er nooit gedaan.

Dat steeds meer afdelingen in Dokkum sluiten, heeft gevolgen voor bijna zeventigduizend mensen. Zij wonen in het noordoostelijk deel van Friesland dat op meer dan 25 minuten rijden van Leeuwarden of Drachten ligt.