Domper na een topjaar

Bruno Martins Indi kreeg rood tegen ADO. Het lijkt er op dat hij dit jaar niet meer in actie komt.

ROTTERDAM. Een rode kaart en een strafschop tegen. Een triest einde van een schitterend voetbaljaar? Hoofdschuddend liep Bruno Martins Indi na bijna een uur spelen door de geopende klep aan de zijkant van het veld de catacomben van de Kuip binnen. In de spelerstunnel hoorde de twintigjarige verdediger aan het gejuich van de ADO-fans dat Danny Holla van elf meter had gescoord. Een half uur later pakte Feyenoord na een eigen doelpunt van Tjaronn Chery alsnog de zege: 3-2. Maar bij Martins Indi overheerste het gevoel van onrechtvaardigheid.

Terwijl de Feyenoorders na de benauwde zege opgetogen van het veld liepen, ging Martins Indi op zoek naar zijn gelijk. Voor zijn gevoel had hij niets misdaan toen ADO-speler Mike van Duinen vlak voor de doellijn tegen het gras ging. Scheidsrechter Ruud Bossen zag dat anders, maar liet een uitleg achterwege. Martins Indi zocht na de wedstrijd een monitor op van Eredivisie Live en bekeek de beelden. De voetballer zag daarin een bevestiging. „Er was niets aan de hand”, verzuchtte hij.

De revelatie van Feyenoord kon het niet bevatten dat er mogelijk op zo’n frustrerende manier voor hem een einde aan het voetbaljaar komt. De kans dat Martins Indi een schorsing oploopt waardoor hij het bekerduel bij Heerenveen (donderdag) en de laatste competitiewedstrijd van 2012 thuis tegen Groningen (zondag) mist, is groot. Bossen bleef namelijk bij zijn standpunt dat Martins Indi zijn tegenstander „met een arm geduwd” zou hebben.

De persafdeling van Feyenoord nam de voetballer in bescherming en loodste hem buiten het zicht van de media de Kuip uit. Martins Indi is de afgelopen jaren weliswaar in snel tempo als mens en als voetballer volwassen geworden, maar hij spreekt liever met zijn voeten dan met zijn mond. „Gelukkig bleek de strafschop van ADO niet cruciaal, anders was het helemaal triest geweest voor Martins Indi”, sprak aanvoerder Stefan de Vrij. „Neemt niet weg dat hij de afgelopen tijd grote stappen heeft gezet. Martins Indi speelt steeds degelijker. Hij is opbouwend sterk en doet geen domme dingen meer. Daarom is dit zuur voor hem.”

Martins Indi begon gisteren als linkervleugelverdediger sterk aan de wedstrijd tegen het agressief spelende ADO Den Haag. Na een kwartier spelen stoomde de linksbenige voetballer op aan de linkerkant en stond met een assist aan de basis van de openingstreffer van Graziano Pellè. Maar nog geen drie minuten later liet Martins Indi bij een counter van ADO even Van Duinen lopen die prompt de gelijkmaker scoorde. Beide momenten zijn illustratief voor de soms nog grillige Martins Indi.

Feyenoord-coach Ronald Koeman is zeer te spreken over de ontwikkeling van Martins Indi die hij samen met Jordy Clasie, De Vrij en Tonny Trindade de Vilhena tot de grote talenten van de Rotterdamse club rekent. „Martins Indi is nu al heel compleet”, zei Koeman vrijdag in de voorbereiding op het duel met ADO Den Haag. „Het is een jongen die aanwezig is in de groep en veel wil leren. Hij is al een lange tijd goed bezig. Maar niet iedereen ziet dat. Vorig jaar zat hij niet eens bij Jong Oranje.”

Martins Indi, die op 8 februari 1992 als zoon van twee ouders uit Guinee-Bissau in Portugal werd geboren, groeide op in Rotterdam. Op de pleintjes van de volksbuurt Slinge legde hij de basis voor zijn carrière. Via amateurclub Spartaan ’20 kwam hij op zijn dertiende bij Feyenoord terecht. Martins Indi dreigde als tiener te ontsporen, maar bleef via het internaat van Feyenoord op het rechte pad. Op zijn achttiende debuteerde hij in een uitduel bij Heracles.

De sterke, snelle speler kwam pas echt in beeld bij het grote publiek toen Louis van Gaal hem in augustus selecteerde voor Oranje en hem sindsdien als enige international zes keer liet spelen. De bondscoach had Martins Indi tijdens het duel tussen Feyenoord en Dinamo Kiev ontdekt. „Nee, daarvoor kende ik hem niet, maar ik heb wel een oog voor talent. Ik heb al veel grote spelers laten debuteren”, aldus Van Gaal. „Martins Indi is mondig, durft zijn mening te geven. Hij is een voorbeeld in fitheid en wilskracht. Maar hij moet zich wel blijven waarmaken. Want er kan zomaar een ander komen die ietsje beter is, en dan zal ik die nemen.”

Nu Martins Indi de weg naar de top is ingeslagen wil hij van geen wijken weten. Het jaar waarin hij vader werd, een basisplek veroverde bij Feyenoord en zich in Oranje speelde, wil hij niet laten vergallen door Bossen. Daarvoor zal hij desnoods bij de tuchtcommissie in Zeist de strijd aangaan, zo kondigde hij al aan.

    • Koen Greven