Dokkum: niet meer thuis bevallen

De sluiting vandaag van de afdeling verloskunde van het ziekenhuis in het Friese Dokkum betekent dat zo’n 8.000 vrouwen niet meer veilig thuis kunnen bevallen. Als zij 112 bellen duurt het langer dan drie kwartier voor ze aankomen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis: Leeuwarden, 28 kilometer verder.

Daarmee wordt de veiligheidsnorm van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen overschreden. Deze krant onderzocht voor Noord-Friesland met de reisplanner van de ANWB en 9292.nl wat de reistijden zijn per auto (80 kilometer per uur) naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Dat ziekenhuisafdelingen in Dokkum sluiten, heeft gevolgen voor 70.000 mensen. Om hun tegemoet te komen, heeft De Friesland Zorgverzekeraar een extra ambulance neergezet in Metslawier, noordelijk van Dokkum. Maar zelfs met die ambulance doen veel bewoners er langer over dan 45 minuten om in Leeuwarden te komen.

Een rapport dat KPMG opstelde voor minister Schippers (Volksgezondheid, VVD), stelt dat een ambulance er maximaal een kwartier over doet om de vrouw te bereiken, waarna vijf minuten nodig zijn om haar in de ambulance te leggen. Soms zal de ambulance eerder bij haar zijn, maar het duurt vaak ook langer dan vijf minuten om haar in de ambulance te krijgen, zeggen verloskundigen. Dit alles betekent dat er 25 minuten overblijven voor de rit met de vrouw naar het ziekenhuis. Dan is zij daar drie kwartier na het 112-telefoontje. Ieder die verder woont dan een half uur rijden, kan dus met de ambulance langer dan driekwartier onderweg zijn, ook als die extra hard rijdt.