Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dit is de speech van Obama in Newtown, van het niveau Lincoln?

Geëmotioneerd, licht gebogen hoofd. Barack Obama stapt van het schavot waarop hij zijn toespraak hield tegenover de gemeenschap van Newtown. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Algemeen werd Obama’s toespraak gezien als een van zijn belangrijkste van de afgelopen jaren. David Maraniss, Obama’s biograaf, was een van de vele analisten die de speech vergeleek met die van president Abraham Lincoln in Gettysburg, in 1863. Die wordt beschouwd als de toespraak die het einde van de slavernij inluidde.

Dit schrijft NRC-correspondent Guus Valk vanuit Amerika vanmiddag in NRC Handelsblad. Toch, zegt hij, is de kans klein dat er op korte termijn werkelijk iets zal veranderen.

“Voorstanders van vrij wapenbezit zijn op dit moment weliswaar stil, maar ze zijn oppermachtig. (…) De Amerikaanse bevolking is in meerderheid niet voor strengere regels voor wapenbezit. Uit een enquête vlak na de schietpartij in Aurora, afgelopen zomer, bleek dat Amerikanen dergelijke schietpartijen zien als een incident, uitgevoerd door een eenzame gek. Dat, vinden de meeste Amerikanen, is niet te voorkomen door vuurwapens te verbieden.”

En dan heb je nog de National Rifle Association, de machtigste lobbyorganisatie in Washington. De NRA heeft ruim vier miljoen leden, onder wie veel prominente conservatieven. Steun van de NRA, zo schrijft Valk, is nodig voor Republikeinen (en vaak ook Democraten) die zich verkiesbaar stellen in conservatievere gebieden. Obama stelde in zijn speech in Newtown dan ook dat, ongeacht de politiek, het hoogste tijd is om te veranderen.

“Obama zal, als hij met voorstellen zal komen, een zwaar gevecht tegen de publieke opinie moeten leveren. Toch gaf hij vannacht een voorschot op maatregelen tegen wapenbezit. Bij vorige toespraken na een schietpartij bleef Obama altijd apolitiek en vaag over zijn standpunt. Deze keer had hij een veel fellere toon. Hij zette zijn woorden kracht bij door af te sluiten met het oplezen van de twintig namen van de omgekomen kinderen.” - Guus Valk, NRC.

http://youtu.be/qv65x_IBlEE

Lincoln? Kranten VS laten superlatieven achterwege

The New York Times noemt de speech van Obama “verrassend assertief” en een ogenschijnlijke belofte van “significante verandering”. Dat is opvallend, want in de eerste vier jaar als president maakte Obama van de wapenwetten geen prioriteit. Waar hij bij eerdere soortgelijke tragedies weinig politiek gewicht in de schaal legde, vindt de Times dat de stevige woorden van Obama nu weinig ruimte laten om niet in te grijpen.

Maar, zo schrijft de op twee na grootste krant van het land, snelle en ingrijpende actie hoeven we niet te verwachten. De fiscal cliff, de naderende begrotingsafgrond, heeft op dit moment voorrang. Er ligt wel al jaren een pakket maatregelen op de plank bij justitie. De Democraten willen een verbod op zware vuurwapens herintroduceren en grote kogelmagazijnen zoals schutter Adam Lanza (20) in Newtown gebruikte, verbieden. De krant vond niemand van de NRA bereid voor commentaar.

Ook de Los Angeles Times constateert dat Obama zijn voorzichtige lijn bij eerdere schietincidenten, waarbij hij vaagjes opriep tot meer debat, heeft losgelaten. Normaal volgt hij het patroon van beginnen met een quote uit de bijbel, dan een persoonlijke reactie als ouder en noemt en eert hij de overledenen en eindigt met een hoopvolle uiting.

Obama in gebed tijdens de herdenking in de Newtown High School. Foto Reuters / Kevin LamarqueObama in gebed tijdens de herdenking in de Newtown High School. Foto Reuters / Kevin Lamarque

De druk op de president om op te roepen tot “specifieke actie” nam dan ook in hoog tempo toe, aldus de LA Times. Maar ook The Wall Street Journal, de op een na grootste krant van de VS, constateert dat Obama weliswaar benadrukt dat Amerika niet genoeg heeft gedaan om zijn kinderen te beschermen en oproept tot actie, maar geen specifieke doelen stelde.

Hij wil graag een nationaal debat op poten zetten, maar of daaruit uiteindelijk een nieuwe wetgeving omtrent wapens moet volgen, werd in het midden gelaten.

‘Als we eerlijk zijn, is het antwoord nee’

De grootste krant van het land, USA Today, benadrukt de emoties bij de president. Obama had het, net als bij zijn statement vrijdag vanuit het Witte Huis, moeilijk. Het was voor hem de vierde keer dat hij sprak na een dergelijk schietincident.

USA Today legt verder nadruk op de “moeilijke vragen” die Obama zichzelf en het land stelt. “Kunnen we eerlijk zeggen dat we genoeg doen om onze kinderen, alle kinderen, beschermen tegen het kwaad?” Hij gaf later zelf antwoord: “Als we eerlijk zijn, is het antwoord nee. En we zullen moeten veranderen.”

Lees hier de volledige speech van Barack Obama.