Duitse media: Dijsselbloem wordt voorzitter eurogroep - ‘voorbarig’

Minister Dijsselbloem van Financiën bezoekt vandaag de Duitse minister van Financiën Schäuble. Wordt hij ook voorzitter van de eurogroep? Foto ANP / Jerry Lampen

Minister Dijsselbloem van Financiën bezoekt vandaag de Duitse minister van Financiën Schäuble. De ontmoeting is bedoeld als kennismaking, waarbij de actuele ontwikkelingen in de eurozone besproken zullen worden. Maar tegelijkertijd gaan in de Duitse media geruchten dat Dijsselbloem voorzitter van de eurogroep wordt. Ze volgen het bezoek dus nauwlettend.

Vrijdag meldde ARD dat Dijsselbloem de vertrekkende voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier en minister Jean-Claude Juncker, zou gaan vervangen. Juncker was sinds 2005 voorzitter, maar eind dit of begin volgend jaar zal een andere voorzitter in de eurogroep plaatsnemen. Dijsselbloem zei vrijdag dat hij zou nadenken over de functie, mocht hij gevraagd worden. De kans dat Dijsselbloem het zou worden, leek steeds groter te worden toen twee belangrijke kandidaten waren afgevallen, schreef NRC Handelsblad toen. De berichten dat hij het daadwerkelijk zou worden, zoals ARD dacht, waren echter nog onbevestigd.

Maar de Duitse media lijken het vandaag al zeker te weten: “De bliksemcarrière van de nieuwe eurogroepvoorzitter” kopt de Frankfurter Allgemeine. Dat hij de voorzitter wordt, lijken ze daar al zeker te weten. Ook in andere media publiceren ze alvast portretten van de “favoriet voor het voorzitterschap”.

Hier is het nog niet zo zeker. Jos Heymans, politiek journalist bij RTL Nieuws meldt:

Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans Voorlopig ontkent de RVD dat Dijsselbloem is benoemd tot nieuwe voorzitter eurozonegroep.
Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans En volgens ministerie Financien zijn de Duitsers, die bericht Dijsselbloem meldden, nogal voorbarig. Niks bekend van benoeming.
Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans Duitse regering geeft geen bevestiging dat Dijsselbloem enig overgebleven kandidaat is voor voorzitterschap eurozonegroep.

Ook aan NRC Handelsblad is voorlopig niets bevestigd. De RVD blijft erbij dat Dijsselbloem niet gevraagd is en de functie daarom ook nog niet kan overwegen.

    • Anouk van Kampen