Diederik Samsom ook voor volk de politicus van het jaar 2012

Diederik Samsom is in de EenVandaag publieksprijs uitgeroepen tot politicus van het jaar. Foto ANP / Robin Utrecht

Diederik Samsom is door het publiek verkozen tot de politicus van het jaar. Met 20 procent van de stemmen in de jaarlijkse verkiezing van EenVandaag kreeg hij de meeste stemmen. Gisteren werd Samsom door de pers al uitgeroepen tot politicus van het jaar. Vandaag was het volk aan zet.

Oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager werd tweede met 15 procent van de stemmen en Geert Wilders kreeg de derde plaats van 14 procent. Mark Rutte eindigde op een teleurstellende vijfde plaats met 7 procent van de stemmen, zelfs nog onder Emile Roemer. Daarmee daalde hij in een jaar met drie plekken.

Aan het onderzoek deden ruim 35.000 mensen mee. Zij riepen Samsom tot winnaar uit om zijn debatkwaliteiten, zijn deskundig overkomen en omdat hij de zaken niet mooier voorstelt dan ze zijn. In korte tijd bracht hij de PvdA van een dieptepunt naar het centrum van de macht. Volgens velen onderhandelde hij bovendien beter dan de VVD bij de formatie.

‘Nu doet u het weer’

Samsom won ook de verkiezing om de meest opvallende quote van het jaar, met 28 procent van de stemmen: “Nu doet u het weer. Nu doet u het weer” zei hij in augustus tegen Mark Rutte. Samsom beschuldigde Rutte daarmee tijdens de verkiezingscampagne van liegen.

Maar dat de opvallendste uitspraak niet per se bewondering van de stemmer uitdrukt, bewijst de tweede plaats, die veel stof deed opwaaien: “De kans op zwangerschap [na verkrachting] is heel klein (…) Toch staat bescherming van het [ongeboren] leven voorop bij ons” zei Kees van der Staaij in augustus. Hij sprak daarmee uit tegen abortus te zijn, ook na verkrachting.

Aan het onderzoek deden ruim 35.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Ze konden hun keuze maken uit 25 politici die het afgelopen jaar veel in het nieuws kwamen.

    • Anouk van Kampen