Deze BlackBerry moet RIM gaan redden

Foto van wat vermoedelijk de nieuwe BlackBerry smartphone zal zijn.

Het lijkt erop dat Research in Motion het gaat redden met BlackBerry 10. Althans, de opleverdatum is gehaald: na herhaaldelijk uitstel wordt op 30 januari 2013 het vernieuwde smartphonesysteem geïntroduceerd op een bijeenkomst in New York. Een paar dagen later is er in Amsterdam een congres om Europese softwareontwikkelaars warm te maken voor het platform. Dat is in het kader van het vernieuwde RIM omgedoopt van ‘BlackBerry DevCon’ in een wat vlotter klinkend BlackBerry Jam – voelt u ‘m?

Zo moet BlackBerry 10 er uit gaan zien: vleugje iOS, vleugje Android, vleugje BB. Via BGR.comZo moet BlackBerry 10 er uit gaan zien: vleugje iOS, vleugje Android, vleugje BB. Via BGR.com

RIM komt met twee nieuwe BlackBerry 10 apparaten op de markt, waarvan al wat foto’s uitgelekt zijn. Vandaag kwam daar een stapel uitgelekte screenshots bij. Op de beurs zien beleggers RIM weer zitten, maar daar koopt RIM weinig voor. Het gaat er straks om wat consumenten van de nieuwe toestellen en het besturingssysteem en de beschikbare apps vinden. De belangrijkste toevoeging voor zakelijke klanten is de ‘scheiding’ tussen zakelijke apps en privé-activiteiten op je smartphone.

Zie ook deze demo, die afgelopen najaar door de Europese RIM-vertegenwoordiger gegeven werd. De BlackBerry software draait nog op een test-apparaat dat niet in de winkel zal liggen.

BlackBerry 10 moet het Canadese technologiebedrijf weer een plekje geven in de top van het smartphonesegment – het is zelfs de laatste kans voor Research in Motion om als zelfstandig bedrijf voor  te bestaan. Ooit  dicteerde RIM de smartphonemarkt, in de tijd dat Android en iPhones nog niet bestonden en mobiele mail nog je van het was. Maar het marktaandeel van Research in Motion daalt al jaren (zie de IDC-cijfers hieronder) en het is zeer de vraag of de achterstand opnieuw in te halen valt. Al was het maar omdat Microsoft precies hetzelfde probeert met Windows Phone 8, met een veel groter marketingbudget.

Het marktaandeel van RIM bleef dalen in het derde kwartaal van 2012Het marktaandeel van RIM bleef dalen in het derde kwartaal van 2012

 

 

 

 

    • Marc Hijink