Crisis Franse UMP bezworen - nieuwe leiderschapsverkiezing

De twee kandidaten voor het leiderschap van de UMP: Copé (links) en Fillon (rechts), op een foto van april 2012. AFP / Kenzo Tribouillard

De Franse conservatieven hebben besloten opnieuw te stemmen over het partijleiderschap. De beslissing komt na weken geruzie over wie de nieuwe leider van de partij van de voormalige president van Frankrijk Nicolaas Sarkozy moet worden, inclusief beschuldigingen van fraude.

Zowel secretaris-generaal Jean-François Copé als oud-premier François Fillon eisten de overwinnig op bij de leiderschapsverkiezing anderhalve maand geleden. Met miniem verschil won Copé die verkiezingen, maar Fillon verdacht Copé van fraude en eiste een nieuwe stembusgang. Copé was hier fel tegen. Ex-president Sarkozy mengde zich in de strijd om zijn opvolging, maar hij kon de ruzie bij de Franse oppositie niet sussen.

Fillon splitse zich in het parlement zelfs af van zijn fractie:

De ruzie lijkt nu bijgelegd. In een verklaring heeft de UMP laten weten dat Copé en Fillon een nieuwe stemming willen voor het Parlement in oktober 2013 opnieuw bijeenkomt na het zommerreces, zo schrijft Reuters. Een onafhankelijke autoriteit zal de verkiezing organiseren en moet erop toezien dat de kandidaten evenveel middelen van de partij krijgen.

Met de overeenkomst lijkt de voorspelling van een breuk binnen de partij afgewend. Daarmee is er weer zicht op een “als vanouds” opererende UMP, schrijft Reuters, die zich als een sterke oppositie tegen de socialisten kan verzetten. Zij controleren het presidentschap, het parlement en de meeste regio’s.

UMP won drie tussentijdse verkiezingen

Toch lijdt de partij nog niet erg onder de interne chaos. Afgelopen zondag won de UMP drie tussentijdse verkiezingen. Dat resultaat suggereert volgens Reuters dat interne problemen minder zwaar wegen voor stemmers dan het voor sommigen teleurstellende optreden van president Francois Hollande.

En het zou laten zien dat stemmers de UMP nog niet zien als een partij die bestaat uit twee ideologische kampen, zoals veel analisten voorspelden. Copé is rechtser dan Fillon en heeft openlijk met het electoraat van het extreem-rechtse Front National geflirt, tot ergernis van een deel van de partij. Fillon wil verschillende stromingen in de partij verenigingen. Onder hem zou de UMP juist naar het midden opschuiven.

    • Mirjam Remie