Corinthians verslaat Chelsea in WK-finale clubs

Het Braziliaanse Corinthians heeft gisteren Chelsea verslagen in de voetbalfinale van het WK voor clubteams. De winnaar van het Zuid-Amerikaanse bekertoernooi (Copa Libertadores) versloeg de winnaar van de (Europese) Champions League met 1-0 in het Japanse Yokohama.

Na een gelijkopgaande eerste helft maakte de Peruviaan Paolo Guerrero halverwege de tweede helft met een kopbal het enige doelpunt. Corinthians hield hierna vrij simpel stand, tot Chelsea in de slotfase nog een paar grote mogelijkheden op de gelijkmaker onbenut liet.

De Spanjaard Fernando Torres miste eerst een grote schietkans en zag even later een kopdoelpunt terecht worden afgekeurd voor buitenspel. Gary Cahill van Chelsea kreeg vlak voor tijd na een overtreding op Emerson een rode kaart.

Het is de eerste keer sinds 2006 dat de wereldbeker niet naar een Europese ploeg gaat. Zes jaar geleden verloor FC Barcelona ook van een Braziliaanse club: Internacional. Bij het aantal eindzeges in het WK voor clubs staan Zuid-Amerika en Europa nu op gelijke hoogte: 26-26. Nooit eerder won een ploeg van buiten deze twee grote (voetbal)continenten.

Het WK wordt in zijn huidige toernooivorm gespeeld sinds 2000. Alleen Corinthians en Barcelona wisten de beker sindsdien twee keer te winnen.