Corinthians te sterk voor Chelsea bij WK clubteams

De Braziliaanse voetbalclub won het WK voor de tweede keer.

AMSTERDAM. Voor het eerst sinds 2006 heeft een niet-Europese voetbalploeg het WK voor clubteams gewonnen. Het Braziliaanse Corinthians rekende gisteren in Yokohama in de finale af met Chelsea. Spits Paolo Guerrero maakte na 69 minuten de enige treffer: 1-0. Zes jaar geleden, voordat de Europese hegemonie aanbrak, was Internacional uit Brazilië de laatste winnaar van buiten Europa.

Het was geen verrassing dat Chelsea en Corinthians dit jaar in de finale van het WK stonden. De strijd om de wereldtitel voor clubs gaat immers altijd tussen de winnaars van de Champions League en de Copa Libertadores. Corinthians, dat ook in 2000 de wereldtitel veroverde, leek vastberaden het WK voor de tweede keer te winnen en zo op gelijke hoogte te komen met Barcelona, dat als enige club het toernooi in zijn huidige vorm (sinds 2000) tweemaal won.

De Brazilianen waren in de openingsfase van de finale beter. Toch was de eerste grote kans voor Chelsea. Spits Fernando Torres zag zijn inzet op de doellijn gekeerd worden. In het vervolg van de eerste helft kregen beide ploegen evenveel kansen, maar doelpunten bleven uit.

Na rust kreeg Corinthians de overhand. De beloning bleef uit tot de 69ste minuut, toen een schot van Danilo aanvankelijk werd gestopt maar Guerrero te midden van drie verdedigers van Chelsea attent reageerde: 1-0. In de slotfase was de Engelse club driemaal dicht bij de gelijkmaker, maar faalde het in de afwerking. Gary Cahill werd een minuut voor tijd met rood van het veld gestuurd. NOVUM