Conservatief Amerika spreekt zich uit: wapenvrije zones maken de VS onveilig

Wapeninstructeur Mike Magowan uit Florida tijdens een training over 'zelfbescherming'. Foto Reuters / Brian Blanco

Het waren de laatste dagen vooral de voorstanders van inperking van het vrij wapenbezit die zich roerden in het Amerikaanse debat. Maar langzaam durven de tegenstanders van inperking zich weer te roeren. “Wapenvrije zones maken ons minder veilig”, schrijft één van hen.

De ‘pro-guns’ hadden zich de afgelopen juist heel stil gehouden. De populaire talkshow Meet the Press, zeer populair onder Congresleden, probeerde 31 ‘pro-gun’-senatoren in de studio te krijgen, maar niet één reageerde. Het waren dit weekend, zo vlak na de schietpartij in Newtown, vooral de tegenstanders die zich lieten horen. Talloze commentatoren en politici roepen op tot een verbod op vuurwapens, betere regels of ten minste een debat.

Dat debat wordt al dagenlang in alle hevigheid gevoerd, maar de voorstanders van vrij wapenbezit waren terughoudend. Zo liet de National Riffle Association, de machtigste lobbyorganisatie in Washington, de afgelopen dagen helemaal niets van zich horen. De laatste tweet van de organisatie dateert van de ochtend van 14 december, de dag van de schietpartij. Een dag daarvoor had de NRA nog trots getwitterd dat Florida zijn miljoenste wapenvergunning had afgegeven:

Twitter avatar NRA NRA #Florida nears 1 million permits for concealed weapons http://t.co/sfKltC4U

‘Wapenvrije zones op scholen zijn juist gevaarlijk’

Nu de eerste, hevigste emoties voorbij lijken, durven de ‘pro-guns’ weer van zich te laten horen. Publicist John Fund noemt op de site van het conservatieve magazine National Review enkele “feiten”over massale schietpartijen die hij in de discussie te weinig hoort:

  • Het aantal ‘mass shootings’ is niet hoger dan in de afgelopen decennia. Sterker nog: het hoogtepunt lag in 1929.
  • De kans gedood te worden bij een massale schietpartij is ongeveer even groot als getroffen te worden door de bliksem.
  • Tot de schietpartij in Newtown vonden de ergste ‘mass shootings’ plaats in Groot-Brittannië en Duitsland.

Deze ‘feiten’ moeten duidelijk maken dat massale schietpartijen niet zo’n groot probleem zijn als wordt gedacht, lijkt Fund te willen zeggen. Hij zoekt de oorzaak van de ‘mass shootings’ ook niet in de liberale wapenwetgeving, maar bij de oplossing die tot nu toe in reactie op de schietpartijen werd bedacht: wapenvrije zones. Dat bijvoorbeeld op scholen geen wapens meer gedragen mogen worden door het personeel, leidt juist tot gevaarlijke situaties, betoogt Fund:

Gun-free zones have been the most popular response to previous mass killings. But many law-enforcement officials say they are actually counterproductive. “Guns are already banned in schools. That is why the shootings happen in schools. A school is a ‘helpless-victim zone,’” says Richard Mack, a former Arizona sheriff. [...] In all of the fevered commentary over the Newtown killings, you will hear little discussion of the fact that we may be making our families and neighbors less safe by expanding the places where guns aren’t allowed.

Evangelistenleider Bryan Fischer liet zaterdag op Twitter weten dat één van de oorzaken van schietpartijen op scholen is dat God er zou zijn verdwenen. En er zijn ook te weinig wapens meer op scholen, vindt Fischer:

Twitter avatar BryanJFischer Bryan Fischer Two problems with schools: they are gun-free zones and God-free zones. The second problem the most important to solve.
Twitter avatar BryanJFischer Bryan Fischer Solution to school violence is to get God and guns back into schools, in that order.

De woorden van Fischer lijken op die van Mike Huckabee, die in 2008 presidentskandidaat voor de Republikeinen probeerde te worden. Hij zocht dit weekend de oorzaak voor ‘Newtown’ ook in de goddelloosheid op scholen:

‘Strengere wetten houden gekken niet tegen’

Charles C. W. Cooke, redacteur van National Review, verwijt de pleitbezorgers van strengere wapenwetten “zwakke” argumentatie en “oppervlakkig” denken. Cooke stelt dat de psychische gesteldheid van de daders de werkelijke oorzaak is van schietpartijen als in Newtown. En dat strengere wetten mensen als Adam Lanza niet kunnen stoppen. “The mind of a man so ill or depraved that he is capable of an atrocity such as we saw at Newtown is not one that can be constrained by law”, aldus Cooke.

Cooke vermeldt in zijn betoog dat Connecticut al één van de meest strikte wapenwetten van de VS heeft. Meer regels rond wapenbezit zijn volgens hem geen oplossing voor de schietpartijen. Cooke eindigt met de wat onbevredigende conclusie dat ‘het Kwaad’ soms simpelweg niet gestopt kan worden:

To realize that there is very little than one could have done to stop yesterday’s abomination is to understand that we are sometimes powerless in the face of evil, however much we shout about it.

Voorstanders vrij wapenbezit blijven oppermachtig

Hoewel Obama vannacht in een mogelijk historische toespraak zei dat “we dit niet langer kunnen tolereren” en dat Amerika moet veranderen, hebben de voorstanders van het vrije wapenbezit nog altijd goede papieren, schreef onze correspondent Guus Valk vanochtend in nrc.next:

Voorstanders van vrij wapenbezit weten dat zij oppermachtig zijn. Een meerderheid van de Amerikaanse bevolking is niet langer voor strengere regels. Uit een enquête vlak na de schietpartij in Aurora, afgelopen zomer, bleek dat Amerikanen zulke schietpartijen zien als een incident, uitgevoerd door een eenzame gek. Dat, vinden veel Amerikanen, is niet te voorkomen door een verbod op vuurwapens. Twaalf jaar geleden, na de schietpartij op Columbine High School, waren nog twee van de drie Amerikanen voor strengere wapenwetten. Langzaam kalfde die steun af naar 44 procent nu, volgens bureau Gallup.