Chávez wint in regio’s Venezuela

Partijgenoten van de door kanker getroffen Venezolaanse president Hugo Chávez hebben gisteren een grote zege behaald in de lokale verkiezingen. De socialisten wonnen in 20 van de 23 deelstaten, een teken van steun voor de linkse hervormingen van Chávez.

De deelstaatverkiezingen werden alom gezien als een test of de zogeheten Bolivariaanse Revolutie van Chávez ook na zijn mogelijke aftreden of overlijden wordt doorgezet. De 58-jarige president werd vorige week in Cuba voor de vierde keer geopereerd aan een tumor.

Het verlies van de oppositie in Venezuela werd gisteren alleen verzacht door de herverkiezing van hun belangrijkste leider, Henrique Capriles, als gouverneur van de bevolkingsrijke deelstaat Miranda. Capriles verloor in oktober de presidentsverkiezingen tegen Chávez, die sinds 1999 aan de macht is.

Analisten beschouwen de linkse overwinning zondag – de socialisten namen vijf staten af van de oppositie – als een bevestiging dat de Chavistas een sterke uitgangspositie hebben bij mogelijke tussentijdse verkiezingen. „De kaart is rood gekleurd”, zei Jorge Rodriguez, de campagnemanager van de socialisten gisteren.

Mocht Chávez’ ziekte hem dwingen om het presidentschap op te geven, dan moeten er binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen worden gehouden. Waarschijnlijk zal oppositieleider Capriles het opnemen tegen Nicolas Maduro, de vice-president die door Chávez is aangewezen als zijn beoogde opvolger.

Chávez wordt op 10 januari geïnaugureerd voor zijn derde termijn, maar partijleden hebben toegegeven dat hij misschien niet gezond genoeg zal zijn om de ceremonie bij te wonen. Chávez heeft nog niet in het openbaar gesproken sinds zijn laatste operatie. Volgens vertrouwelingen herstelt hij voorspoedig. (AP)