Bussemaker: drie Rijksmusea gekort, maar hoeven niet dicht

Foto ANP / Jerry Lampen

Minister Jet Bussemaker meldt vanmiddag in de Tweede Kamer dat drie Rijksmusea niet voor hun voortbestaan hoeven te vrezen, ondanks dat ze de helft van hun subsidie moeten inleveren. Dat schrijft de NOS vanmiddag.

De resultaten van de bespreking van de cultuurbegroting in de Tweede Kamer zijn vandaag bekend gemaakt, waar uit blijkt dat de musea de helft van hun subsidie moeten inleveren.

Het gaat om Slot Loevestein, Huis Doorn en het Rijksmuseum Twenthe. Er zijn voor deze drie instellingen nog genoeg mogelijkheden om open te blijven volgens de minister. Reden dat de subsidies halveren is dat de Raad van Cultuur heeft geoordeeld dat de musea geen belangrijke nationale of internationale collectie hebben.

‘Het beeld van Slot Loevestein klopt niet’

Verhalen dat de musea nu al lijden onder slecht onderhouden en de bezuiniging niet zullen overleven kloppen niet, aldus de minister. Zo zei ze over Slot Loevestein: “Het beeld van een kasteel dat langzaam in verval raakt, waar de gieren rondhangen, dat klopt niet.”

Het museum zegt ongeveer 200.000 euro nodig te hebben om te overleven. Bussemaker is bereid daaraan bij te dragen, als de gemeenten rond Loevestein dat ook doen.

Rijksmuseum Twenthe kan volgens Bussemaker open blijven als de gemeente Enschede en de provincie het museum financieel bijstaan. In dat geval is ze bereid ook een bedrag te leveren. Huis Doorn kan gaan samenwerken met een ander museum om het voortbestaan veilig te stellen.

De drie musea voerden de laatste tijd actie tegen de bezuinigingen, die ongeveer 1,7 miljoen euro moeten opleveren.