Brieven

NRC Handelsblad moet zijn naam veranderen

Het lijkt op een echtscheiding, waarvoor de vrouw het initiatief nam, maar waarbij zij wel de naam van de echtgenoot aanhield, omdat dat haar beter uitkwam.

‘NRC Handelsblad’ was al bij de fusie van de NRC met het Algemeen Handelsblad in 1970 een matige naam. Gewoon de namen achter elkaar geplakt. Het eerste deel moest worden afgekort, anders kon je het niet eens uitspreken.

Nu heeft de krant zich in Amsterdam gevestigd en Rotterdam verlaten. Mooi voor Amsterdam, fijn voor de daar wonende redacteuren. Treurig voor Rotterdam.

En sinds deze week is de naam ‘NRC’ (haast niemand zegt meer ‘Handelsblad’ erachter) opeens een blok aan het been. In eigen land is het nog net te volgen, maar hoe leg je dit uit in het buitenland? Alsof The New York Times naar Washington verhuist, de FAZ naar München…

Daarom is het tijd om een andere naam aan te nemen. De koers is gewijzigd, het formaat, de vormgeving, de bijlagen en nu ook de plek waar de krant gemaakt wordt. Een naamsverandering kan er wel bij. Ik denk dat Rotterdam dat niet erg vindt: het maakt het juist (iets) minder moeilijk afscheid te nemen van een prachtig tijdperk. De krant is nu van Amsterdam. En zou beter weer Het Handelsblad kunnen gaan heten.

Want ook de boedelscheiding moet je goed regelen, anders blijft die je eeuwig achtervolgen.

Jeannette van Bommel

Rotterdam/Bad Bentheim

Verzwaar dat ventiel niet!

Op lage temperaturen garen is geen nieuw idee, maar Wouter Klootwijk doet er goed aan er de aandacht op te vestigen (NRC Handelsblad, 10 december). Als hij adviseert om het ventiel van een snelkookpan te verzwaren – met munten of anders – gaat hij evenwel lelijk de fout in.

Het ventiel van de pan op de foto staat in de pan een druk toe die hoort bij een temperatuur van circa 110 graden Celsius. Hierdoor gaat het garen sneller. Bij 55 graden is de druk in de pan veel lager. Dan is het zinloos het ventiel te verzwaren.

Als het ventiel schoon is, laat het geen damp door, maar het fungeert ook als veiligheidsventiel. Als het wordt verzwaard, zou de pan bij hoog gas kunnen exploderen. Eventueel aanwezigen overleven dit niet.

Verzwaar dus nooit het veiligheidsventiel van een snelkookpan. Overigens is dit wettelijk verboden.

Jan Slagt

Amersfoort