Bowling for Newtown

Het is nog ongeloofwaardiger dan je je kan voorstellen. Je wist al dat de Amerikaanse wapenwet – ofwel het recht op het bezitten en dragen van wapens – in de Amerikaanse grondwet is opgenomen, en wel als tweede amendement, net na het recht op vrije meningsuiting. Daar waar de Nederlandse wapenwet is opgesteld om onze

Het is nog ongeloofwaardiger dan je je kan voorstellen. Je wist al dat de Amerikaanse wapenwet – ofwel het recht op het bezitten en dragen van wapens - in de Amerikaanse grondwet is opgenomen, en wel als tweede amendement, net na het recht op vrije meningsuiting. Daar waar de Nederlandse wapenwet is opgesteld om onze samenleving zo veilig mogelijk te maken door het bezit van wapens te bestrijden – wapenbezit verhoogt de kans op ongelukken en geweld - spoort de Amerikaanse wapenwet het bezit van wapens aan, om diezelfde samenleving veiliger te maken (De beste manier om een idioot met een vuurwapen te bestrijden is met een vuurwapen zelf).

Maar wist je al dat er vorig jaar nog een wetsvoorstel is ingediend en ondertekend om op Universiteiten in Texas leraren en studenten het recht te geven vuurwapens naar de campus te dragen? Dit voorstel is door meer dan de helft van de senatoren in Texas ondertekend. Texas is de tweede staat in Amerika die dit toestaat. In de staat Utah is wapenbezit in de klas al toegestaan. Bijzondere chronologie: de (Amerikaanse) staat geeft je eerst de vrijheid van meningsuiting, dus ook de vrijheid om te beledigen. En daarna geeft ze je een wapen in de hand.

Ondertussen, aan de andere kant van de oceaan, zitten er duizend leerplichtigen thuis uit angst gepest te worden. Als er daadwerkelijk duizend thuiszitten, zullen er nog veel meer pispaaltjes zijn. In het licht van het gebeurde in Amerika een onbenulligheid, maar beginnen dit soort incidenten niet precies daar op het pesthoekje van het schoolplein? Als de persoonlijkheidsstoornis er nog niet was, wordt hij je wel toegepest.

Het kan niet makkelijk handelen voor Obama zijn. De Amerikaanse wapenwet verschilt per staat, county en plaats. En dan de drogreden van de wapenlobby: “Er zijn nu eenmaal al heel veel wapens in omloop en daar kunnen we niks aan veranderen. Het beste bestrijden we de idioten met wapens met nog meer wapens.” Wat bedoelde Obama toen hij na het schietincident op de basisschool in Newtown (28 doden) zei, met vast en zeker Columbine High School (1999, 15 doden) en Virginia Tech (2007, 33 doden) in gedachten, dat er maatregelen getroffen moeten worden zonder één woord over deze krankzinnige wapenwet? Het is tijd voor een nieuwe Michael Moore, dit keer zonder drogredenen. Daar zit de buik al van vol.

Gelukkig ziet onze grondwet er anders uit. Geen recht op dodelijke kogels, maar slechts op dodelijke woorden.

    • Sophie van der Stap