(Beeld)brieven

None

Postbezorgers vallen gewoon onder onze cao

FNV-bestuurders Mariette Patijn, Mieke van Veldhuizen en Marian Beldsnijder betogen dat het aan de onderkant van de arbeidsmarkt ‘een ratjetoe’ is (Opinie, 13 december). De bestuurders menen dat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher werknemers aan de onderkant van de Nederlandse arbeidsmarkt beter moet beschermen en hebben hem hiertoe een brandbrief overhandigd. De bestuurders schrijven dat gewone banen vervangen worden door ‘wat we niet anders kunnen noemen dan pulpbanen – werk zonder zekerheid, pensioenopbouw, fatsoenlijke betaling, cao’s en gewone werknemersbescherming als doorbetalen bij ziekte’ en zij stellen dat de keuzes van werkgevers enkel gericht zijn op het concurreren op arbeidsvoorwaarden. Dit zou in verschillende sectoren, waaronder de postmarkt, gaande zijn. ‘Postbodes zijn massaal vervangen door goedkope postbezorgers. Zij gingen in kleine banen aan de slag als ‘zelfstandige’. PostNL heeft met de fiscus zelfs een deal gesloten waarbij het bedrijf zich vrijwaart voor optreden tegen schijnzelfstandigheid. Deze deal wordt angstvallig geheim gehouden voor het parlement.’ Ook zeggen de bestuurders: ‘Zelfstandigen krijgen een euro per bezorgadres en moeten twee keer zoveel bezorgen – tweehonderd stops per dag! – als werknemers in loondienst om een schamel inkomen te verdienen.’

Dit is feitelijk onjuist. Postbezorgers zijn in dienst bij PostNL en niet als zzp’ers aan de slag. Zij vallen onder de cao van PostNL. Ook de betaling van zelfstandigen is niet correct. Hier is niet sprake van een euro per bezorgadres.

Werner van Bastelaar

Manager Media Relations PostNL

    • Werner van Bastelaar